Política

El PS accepta el pacte amb L'A per modificar el sistema electoral

La direcció socialdemòcrata veu l’acord com a l’únic camí per modificar el mètode d’elecció

El PS accepta el pacte amb L'A per modificar el sistema electoral

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La direcció del Partit Socialdemòcrata ha tramès a la militància que el principal motiu del pacte amb els liberals és aconseguir una majoria al Consell General per poder canviar la llei electoral. Els responsables del PS consideren que l’actual model els és molt perjudicial perquè el pes de les territorials és massa gran. Com que la implantació dels socialdemòcrates a la Massana, Sant Julià de Lòria i Canillo és gairebé inexistent, i reduïda a Ordino, creuen que sota aquest model serà molt complicat que les forces progressistes puguin obtenir majories parlamentàries.

Amb aquesta premissa, el pacte amb els liberals seria una aposta estratègica. Amb la coalició es considera que es tenen més possibilitats de guanyar algunes ter­ritorials, com Encamp o Andorra la Vella, sense descartar Escaldes. En un context com aquest, un gran resultat a la nacional podria deixar el Consell molt més repartit. L’objectiu final és assolir un nombre de consellers que sigui prou important per governar o per ser decisius. Per arribar-hi, la direcció del PS està disposada a pagar el peatge de pactar amb l’enemic històric. En qualsevol escenari en què el PS tingués opcions de governar o de donar suport de Govern, el primer pas seria el canvi de la Llei electoral per donar més pes a les par- ròquies més poblades. L’ideal seria una sola circumscripció nacional, però si s’hagués de mantenir el doble sistema es buscaria que les territorials aportessin menys consellers (podria ser dos terços de la nacional i un terç de les par­roquials).

L’explicació respecte al fet que el pacte és l’únic camí possible per materialitzar el canvi de la Llei electoral, ha quallat bé entre la major part de la militància, tot i que l’aposta és tan arriscada que els responsables actuals, segons diverses fonts del partit, saben que no hi haurà continuïtat en cas de fracàs electoral. El PS es veu amb cor d’inten- tar un màxim de candidatures parroquials si poden ser conjuntes. Fins i tot s’especula amb la possibilitat de fer-ne a totes les parròquies, incloses Canillo i Sant Julià.

tracking