Sanitat
Salut exigeix recepta per a la píndola de l'endemà tot i no ser necessària
A la capsa del medicament s’explicita que no cal recepta, i ni Espanya ni França la demanen
La píndola de l’endemà, per evitar embarassos no desitjats, requereix recepta mèdica a An- dorra, tot i que a la capsa del medicament s’explicita que no és necessària. Els països veïns i la gran majoria d’estats del món no la demanen, però a Andorra des de fa anys hi ha una circular ministerial en vigor que obliga als farmacèutics a fer-ho. En aquest sentit, el farmacèutic, quan algú va a la farmàcia per adquirir la píndola se’l deriva a l’hospital perquè obtingui una recepta d’urgències perquè se li pugui dispensar. Aquest sistema és molt criticat per part dels farmacèutics perquè en minvaria l’eficàcia, ja que cal prendre-la com més aviat millor després d’haver tingut la relació sexual. La seva eficàcia per evitar l’embaràs no desitjat va des d’un 52 a un 94%, segons recull l’Organització Mundial de la Salut, i el percentatge de possibilitats augmenta a mesura que hagi passat menys temps des del moment en què es va tenir la relació sexual. Aquest punt fa que alguns farmacèutics siguin especialment crítics, perquè obligar a les dones a haver d’anar a fer-se una visita mèdica, sigui a un metge o d’urgències a l’hospital, no només és un fre per al seu ús, sinó que fa baixar de forma molt important el resultat que s’espera del medicament.
Els farmacèutics consultats van coincidir que no existeix cap criteri tècnic o sanitari per establir aquesta obligació de recepta quan el fabricant del medicament i els ministeris de Sanitat dels països occidentals han fixat que no és necessari. Els farmacèutics destaquen que tan sols els motius religiosos, relacionats amb el model d’Estat com a Coprincipat, donen sentit a aquesta exigència.
“Fonamentalisme religiós”
Vanessa Mendoza, de l’Associació Stop Violències, va explicar que “la píndola del dia després és un dret sexual al qual hauria de tenir accés tothom, i suposo que el fonamentalisme religiós d’aquest país obliga a fer aquest pas d’exigir la recepta quan en realitat no és necessària”. La portaveu del col·lectiu va comentar que “sembla que en aquest país es pensen que la gent que demana aquesta píndola és estreta de ment”. Considera que aquest posicionament del ministeri de Salut acaba sent un problema, perquè “hi ha moltes dones que en aquests casos no saben ben bé quins són els seus drets i les seves opcions”. Mendoza va afegir que la píndola de l’endemà és un instrument que “tan sols s’hauria d’utilitzar en cas d’accident, i en cap cas s’hauria de fer servir de manera habitual”.
Els farmacèutics coincideixen en el fet que la petició de la píndola gairebé sempre prové d’un accident i fa que tot sigui improvisat, per tant, el fet de demanar una recepta o una visita mèdica prèvia encara té menys sentit. Els professionals consultats van comentar que a d’altres països l’únic control que s’estableix és el del mateix farmacèutic. És l’encarregat de tractar amb la interessada per poder determinar si la situació per la qual està demanant la píndola és adient o no a l’acció del medicament. Les fonts consultades van posar com a exemple que si una dona va a comprar la píndola i ha passat una setmana de la relació sexual, el farmacèutic la dissuadeix explicant-li que no tindria cap tipus d’efecte.
Salut diu que evita l’excés d’ús
El ministeri de Salut va explicar que el motiu de la circular emesa per exigir la recepta per adquirir la píndola esmentada és exclusivament sanitari. L’objectiu, segons fonts properes al ministeri, és evitar que hi hagi un excés d’ús d’aquest mitjà anticonceptiu perquè comporta una gran descàrrega d’hormones. Requerir-ne la recepta estaria relacionat amb el fet que no hi hagi dones, segons aquestes fonts, que acabin prenent com a norma habitual aquesta pastilla. Es busca que es facin servir altres mètodes menys perjudicials.