salut

Grups feministes volen accés sense recepta a la píndola de l'endemà

El medicament es regula segons la normativa, que és del 1977, i obliga els farmacèutics a demanar recepta per a qualsevol mètode anticonceptiu

Diverses ciutadanes opinen sobre la recepta per a la píndola de l'endemà
Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Totes les entitats feministes del Principat demanen l’accés immediat i sense recepta de la píndola de l’endemà. Tal com va avançar ahir el Diari, els països veïns i la gran majoria d’indrets del món no la demanen. Els farmacèutics es regulen per la Llei de medicaments de l’any 1977, segons la qual estan obligats a demanar la recepta mèdica per vendre qualsevol anticonceptiu, una llei que no s’ha actualitzat. D’altra banda, segons recull l’Organització Mundial de la Salut, l’eficàcia del medicament disminueix a mesura que passa el temps des que es va tenir la relació sexual. En aquest sentit, des d’Acció Feminista asseguren que amb aquesta mesura “el ministeri de Salut condiciona la salut sexual i reproductiva de les dones”. Des de l’ens recorden que quan algú va a la farmàcia per adquirir aquesta píndola se’l deriva a l’hospital o al metge perquè obtingui una recepta d’urgència, un fet que “no passa quan es demanen antibiòtics, que també requereixen recepta mèdica”.

Per aquest motiu, des del col·lectiu insten el Govern a impulsar un centre per a la protecció de la salut sexual i reproductiva perquè totes les dones tinguin un accés “fàcil, controlat i gratuït de la píndola de l’endemà”. En concret, la doctora Júlia Martínez-Illescas, membre d’Acció Feminista, va recordar que “per anar bé la píndola de l’endemà s’ha de prendre com a molt les 24 hores després d’haver tingut la relació”, ja que amb el temps perd efectivitat. Illescas va expressar que “hi ha temes que hem de modernitzar, cal revisar la llei i crec que falta educació, sobretot en com relacionar-se”, i va posar èmfasi en el fet que “la píndola és per a un dia en què hi ha una urgència, però no s’hi pot recórrer habitualment”.

Cal modernitzar-se

La presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mont-ser­rat Nazzaro, es va sumar a la reivindicació d’Acció Feminista i es va mostrar en desacord amb l’executiu, “no té sentit que la recepta sigui per controlar-ne l’ús, perquè qui la vulgui la trobarà”, i va expressar que “s’agafa amb pinces tot plegat”, ja que a “molts països és un medicament que no necessita recepta”. La presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa Mendoza, va reiterar que “es tracta d’un dret al qual hauríem de tenir accés”, i va afegir que és una “incongruència” que per un costat es prohibeixi l’avortament però d’altra banda es permeti la píndola de l’endemà, “això és fruit dels interessos que hi ha al darrere”, va assegurar. La presidenta de la Societat Andor­rana de Ciències i farmacèutica, Àngels Mach, va recordar que segons la Llei de 1977 i que encara no s’ha modificat, “per a qualsevol mètode anticonceptiu es necessita recepta, entenem que en teoria, fins i tot els preservatius en necessiten”, i va afegir que cal revisar la normativa “evidentment s’ha d’actualitzar, l’any 1977 molts dels medicaments que hi ha ara ni tan sols existien”. Mach va afegir que la píndola és un medicament que “pot tenir efectes secundaris” i va manifestar que tot i que entenen que es tracta d’un cas “d’urgència”, hi ha molts aspectes importants que hi estan relacionats, “les noies s’han de protegir més perquè la píndola no soluciona una malaltia de transmissió sexual, falta pedagogia”.

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, va declarar que “entenem que val més prendre una píndola que arribar a un embaràs no desitjat o a l’avortament”. Gili va expressar que “sorprèn” que a Andorra sigui necessari demanar la recepta quan el mateix medicament indica que no és necessari i els països veïns no la demanen, “entenc que no s’ha de frivolitzar, però ens desconcerta que no hàgim fet aquesta reflexió”. Motivats per aquest fet, han presentat una demanda al Consell General on demanen, entre d’altres, que Govern doni “una explicació científica o sanitària” que justifiqui aquest procediment.

Grups feministes volen accés sense recepta a la píndola de l'endemà

tracking