salut
La píndola de l'endemà ja es pot vendre sense recepta
El ministeri ha enviat una circular a les farmàcies que anul·la la vigent fins ara, que demanava el paper del metge malgrat no ser necessari
La píndola de l’endemà es podrà comprar a les farmàcies sense recepta mèdica. El Govern va anunciar ahir la decisió dos dies després de la notícia del Diari seguida de les queixes dels col·lectius feministes contra l’accés restringit a un medicament que a la resta de països es pot adquirir lliurement. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va donar a conèixer durant la roda de premsa posterior al consell de ministres que el ministeri de Salut ha decidit revisar les condicions de dispensació dels medicaments, atesa “la inquietud posada en relleu aquests darrers dies per part de diverses associacions que demanaven que es modifiqués la circular”. Una ordre ministerial que data de l’any 2000 i que obligava els farmacèutics a exigir recepta mèdica abans de subministrar els fàrmacs Norlevo i Ellaone.
El mateix Cinca va detallar que tot i que França en va dictar l’accés lliure fa 18 anys, Andorra va optar per la via espanyola i va emetre l’ordre. Tanmateix, quan Espanya va retirar l’obligació de recepta, l’any 2009, “Andorra no va canviar la circular i per tant va quedar establerta aquesta necessitat de tindre recepta mèdica”. “Aquests dies ha sorgit la inquietud i des del ministeri de Salut s’ha valorat. S’ha constatat que en el nostre propi entorn això ha anat evolucionant i s’ha pres la decisió de modificar la circular”, va exposar.
Consentiment en les menors
D’aquesta manera, ahir mateix es va enviar una nova circular a les farmàcies informant-les de la “importància de facilitar un accés ràpid que asseguri l’eficàcia dels medicaments”. En el cas de les noies menors de 16 anys, si no tenen la recepta es demanarà el consentiment dels pares.
La consellera general Rosa Gili va congratular-se de la decisió del Govern, però va lamentar la qüestió de les adolescents. La parlamentària va defensar que no sigui necessari el consentiment paternal tal com defensen organismes internacionals. “Val més una píndola de l’endemà que un embaràs no desitjat o un avortament”, va afirmar. El PS va presentar ahir una bateria de preguntes en què demana al Govern totes les dades sobre salut sexual i reproductiva. En concret, quants embarassos de menors hi ha hagut, la taxa de mortalitat lligada a l’embaràs o al part i quins protocols se segueixen en cas de violació. També sol·licita les dades dels avortaments d’andorranes a l’exterior i demana si són reemborsats. Des de les entitats, la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Montserrat Nazzaro, va celebrar que “s’ha fet el que calia ja que era el que posava en el prospecte” dels fàrmacs, que no calia recepta. La portaveu d’Acció Feminista, Antònia Escoda, va valorar “molt positivament” el gest però va lamentar que l’avortament encara estigui prohibit. “Amb aquest pas hi ha una eina més per evitar embarassos no desitjats però sembla que segueix havent-hi una temptativa de controlar les dones”, va deplorar, afegint que “a Andorra tot el que envolta la sexualitat i la maternitat és un tema tabú”.
Vanessa M. Cortés, presidenta d’Stop Violències, va assenyalar que “estem acceptant que l’avortament cada cop està més a prop”. “Em sembla molt bé que anem cap al segle XXI. Em sembla un èxit cap a l’avortament”, va manifestar, però va denunciar que el Govern “després de vuit anys no s’hagi mirat quins són els drets de les dones”.
ELOGIS A LA LLEI D'IGUALTAT TOT I RECLAMAR UNA LLEI DE GÈNERE
Els col·lectius feministes van reconèixer els mèrits de la llei d’igualtat i no discriminació elaborada pel Govern, però van reclamar una llei específica per a la dona. “No som un col·lectiu minoritari. La dona, que és la meitat més u de la població, es mereix una llei pròpia i un tracte específic”, va sentenciar Escoda, alhora que va reclamar un institut de la dona. Cortés, igualment, va dir que troba a faltar els drets sexuals i reproductius, així com la violència sexual, i va criticar que “es barregi tot el tema de la discriminació i la dona”. “Em sembla surrealista que parlem de la igualtat quan l’avortament i els drets sexuals no estan recollits”, va etzibar. Nazzaro va posar de manifest que la llei “escolta el moviment social feminista”, i va aplaudir que ja no sigui la víctima qui hagi de demostrar que ha patit discriminació. La presidenta de la FAAD, Anna Parramon, va afirmar que Andorra es converteix “en un país pioner” amb una llei que “empara la víctima”. “La gent no denunciava per por de sentir-se sola”, va exposar. De la seva banda, el conseller general del PS Gerard Alís ho va valorar com “un pas endavant”, però va lamentar que no s’hagi inclòs un programa adreçat a l’educació perquè els centres treballin la discriminació.