nova guia d'actuació

Govern crea una atenció integral per a les dones maltractades

L’hospital posa en marxa el ‘codi lila’ per activar, des de la recepció, una atenció individualitzada a les dones maltractades

Govern crea una atenció integral per a les dones maltractadesSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’executiu ha posat en marxa una xarxa d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir la guia de col·laboració d’actuació en aquests casos i va explicar que els objectius d’aquesta acció són fonamentalment la prevenció, “per evitar a mitjà i llarg termini que hi hagi més víctimes”, i la intervenció total per controlar i reparar els danys de les maltractades. En aquest sentit, el document determina els protocols a seguir per totes les àrees de l’administració que puguin detectar o atendre casos de violència envers les dones i els fixa l’obligació d’informar de totes les sospites o maltractaments al Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere (Savvg). I és que, segons va destacar Espot, “la violència de gènere afecta un 25% de les dones, però només entre un 2,5% i un 15% ho acaben verbalitzant”.

D’aquesta manera, per facilitar l’atenció a les dones que puguin haver patit violència, des del departament d’Afers Socials s’ha establert la figura del referent únic. És a dir, “les dones tindran un únic interlocutor, un treballador social, que seguirà tot el procés dins del departament, des del tractament inicial fins a la prestació social”, va exemplificar la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll.

Fenoll va recordar que la violència envers les dones també pot afectar els fills i va destacar que el nou protocol “inclou l’atenció als menors”, considerats víctimes i dels quals també es farà un seguiment. Dones i infants, va afegir, podran ser derivats directament al Savvg si això ho desitgen.

‘Codi lila’ als hospitals

Pel que fa a l’atenció sanitària de les víctimes, el secretari d’Estat de Salut, Joan León, va posar en relleu que s’ha creat un codi lila a l’hospital a través del qual s’activarà, a la recepció, un circuit d’atenció exclusiva i especialitzada a les víctimes. “Quan una dona maltractada va a urgències els professionals de la salut han d’actuar d’una manera diferent perquè aquesta ha patit una situació traumàtica”, va dir. Així, va indicar León, les víctimes passaran el mínim temps a la sala d’espera i seran sotmeses, en “en un espai íntim”, a una única exploració per part d’un metge i del forense de guàrdia. Aquest sistema, va afegir, serà el mateix en supòsits d’agressions sexuals.

Quan el metge detecti maltractament i així ho confirmi la víctima, “s’avisarà el servei de policia i el metge farà un informe”. En canvi, va matisar el secretari d’Estat, si el doctor té sospites de maltractament per les lesions i la víctima no ho reconeix, l’hospital no farà cap notificació a la policia, però sí que derivarà la dona a un treballador social de la seva parròquia, que farà un seguiment especial. En ambdós casos, es traslladarà un informe mèdico-judicial a la Batllia.

Policies especialitzats

També la policia ha establert unes pautes d’intervenció específiques. La secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, va explicar que els membres del cos “s’han format en matèria de gènere” per garantir el tractament adequat quan s’atén la víctima. En aquest sentit, Molné va asserir que s’ha fixat un protocol a seguir en les entrevistes amb les dones maltractades que deixa clar que els agents no han de culpabilitzar o recriminar a la víctima la seva relació sentimental amb l’agressor. A més, hauran d’informar-la de tots els seus drets, entre els quals destaca l’assistència d’un lletrat d’ofici. “El torn d’ofici del Col·legi d’Advocats els atorgarà un advocat que estigui especialment format en matèria de violència de gènere”, va assenyalar Molné.

Així mateix, les dones maltractades hauran de conèixer, en tot moment, el ritme del procés judicial del seu agressor. És a dir, la data de la seva declaració, la seva situació processal i penitenciària, i el moment precís en què sortirà de la presó. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Justícia i Interior va anunciar que els encausats per violència de gènere seran informats de l’existència del programa per a la promoció de relacions no violentes. Els batlles, va afegir, imposaran una pena ferma a aquells que tinguin una condicional però no vulgui seguir aquest programa.

Prevenció a les aules

En l’àmbit educatiu, la guia de col·laboració d’actuació en violència de gènere estableix la realització de tallers i activitats a les aules per sensibilitzar els més joves. A més, els professors que sospitin que algun menor pot viure violència a casa estaran obligats a avisar el servei de protecció a la infància.

MESURES

1 PSICOSOCIAL

Figura del referent únic per a la dona

El departament d’Afers Socials crearà la figura del referent únic. És a dir, serà un únic interlocutor qui atengui totes les demandes socials de la dona afectada per violència de gènere.

2 SANITÀRIA

‘Codi lila’ per a víctimes a l’hospital

L’hospital crea el codi lila per atendre de manera individualitzada les víctimes. El temps a la sala d’espera serà mínim i seran ateses a un espai ínitm.

3 POLICIAL

Formació dels agents en gènere

Els membres del cos de policia han rebut una formació específica en matèria de gènere per garantir el tractament adequat a les dones maltractades quan arriben a comissaria.

4 EDUCATIVA

Reforç de la prevenció a classe

La guia de col·laboració en casos de violència de gènere reconeix la importància de la prevenció entre els joves i estableix la realització de tallers a classe.

tracking