justícia
Fiscalia recorre l'absolució de l'acusat del crim de Soldeu
Demanarà 30 anys de presó ferma per al processat per l’assassinat del 2004
La fiscalia ha presentat recurs contra la decisió del Tribunal de Corts d’absoldre l’únic acusat de l’assassinat d’un empresari rus en un hotel de Soldeu el 17 de desembre de l’any 2004. El ministeri públic, com ja va fer en la vista que es va celebrar el desembre de l’any passat, tornarà a demanar una pena de 30 anys de presó ferma per a l’únic processat pel crim, un home de nacionalitat israeliana d’origen ucraïnès, que va ser jutjat en rebel·lia. L’acusat, que va ser detingut al mateix hotel on es va produir el crim hores després de l’assassinat, va estar un any a la Comella, però va ser alliberat en complir-se el temps màxim de presó preventiva per l’allargament de la instrucció.
Segons fons properes al cas, els arguments de la fiscalia no diferiran dels esgrimits en el judici en primera instància. El ministeri públic considerava provat que l’acusat es va desplaçar a Andorra uns dies abans de l’assassinat amb l’amant i que dos germans russos que vincula amb el crim organitzat el van contractar per matar l’empresari rus. També considerava cert que va viatjar amb una tercera persona, també d’origen rus, amb l’objectiu d’indicar-li qui era l’home a eliminar. Abans de perpetrar el crim hauria comprat un ganivet en una armeria andorrana amb el qual va clavar dues punyalades mortals a la víctima. L’arma la va trobar la policia dins d’una bossa amagada en un bidó que estava a cinc minuts a peu de l’hotel en una obra i que els operaris usaven per escalfar-se. L’acusat va ser detingut poques hores després en una habitació del mateix hotel on es va trobar un pic, una pistola de balins i una rasqueta amb la qual hauria obert la porta de l’habitació de l’empresari mort. A la navalla s’hi van trobar restes de sang que van coincidir amb l’ADN de la víctima. Les proves que es van fer al finat van trobar rastres d’ADN d’un altre home que mai han pogut ser comparades amb les de l’acusat.
Corts va declarar innocent el processat en considerar que només hi havia sospites i algun indici de la culpabilitat de l’home, i el va absoldre per fer prevaldre el principi de presumpció d’innocència. Els magistrats van considerar que l’únic que el podia vincular al crim era que es trobava en el lloc dels fets, tot i que ningú el va veure moure’s per l’establiment durant el moment de l’assassinat ni després.
La defensa considera que l’autor del crim és un altre home, també d’origen rus, que va enviar una cinta de vídeo a la Batllia autoinculpant-se de l’assassinat.