EDUCACIÓ SUPERIOR

Augmenta el nombre d'universitaris en centres francesos

Un total de 89 alumnes fan enguany el primer curs dels estudis superiors a França

Augmenta el nombre d'universitaris en centres francesosFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un total de 89 estudiants del Principat estan fent enguany el primer curs universitari a França. Es tracta d’una xifra que s’ha anat estabilitzant en els últims anys, després d’una època en què l’interès per anar al país gal havia caigut. Segons dades facilitades per la delegació d’Ense­nyament francès al Principat, el 2008 només un 36% dels alumnes del Lycée marxaven a una ciutat francesa per fer-hi la carrera, mentre que la xifra actual és del 65%. A més, aquest creixement s’ha vist reforçat per l’augment del nombre d’alumnes del sistema andorrà que també volen anar a França a fer els estudis superiors. Mentre que el 2013 cap alumne s’hi va desplaçar, aquest any ja n’hi ha 21 i per al curs que ve n’hi haurà, com a mínim, 22.

El ministre d’Educació i Ense­nyament Superior considera que aquest repunt permet que a poc a poc es recuperi “l’equilibri” entre el nombre d’alumnes que decideixen marxar a França, els que volen anar a un centre espanyol i els que es queden al Principat. “Hem de tenir en consideració que s’havia trencat l’equilibri i la majoria dels estudiants anaven a Espanya. Ara ens sentim més còmodes i no tenim ni tanta gent a Espanya ni tanta a França. Estem retrobant els equilibris”, explica Jover. Un sistema de beques atractiu, la gratuïtat de les matrícules i la facilitat per accedir a les ajudes per a estudiants aboca cada vegada més alumnes universitaris a seguir la seva formació a França.

Sistema d’ajuts obert

“Crec que els ajuts que es donen són molt importants”, manifesta Jover, que recorda que els ciutadans andorrans són tractats a França “gairebé com francesos”. “El sistema d’ajuts és obert i això et permet desenvolupar tota l’activitat al país veí”, assegura el titular d’Educació, que es mostra satisfet pel fet que per al curs 2018-2019 hi haurà més alumnes del sistema andorrà a França. Dels 22 que ja ho tenen clar, encara en queden cinc que podrien acabar fent les maletes en funció de les seves preferències i de les notes. La proporció el pròxim curs també serà més alta, ja que aquest any el sistema andorrà compta amb 140 alumnes que cursen segon de batxillerat mentre que l’any passat van ser 175.

Jover també destaca que el Govern facilita la mobilitat amb beques per a aquells estudiants residents que volen cursar l’ensenyament superior a qualsevol país del món sempre que sigui un títol oficial. El titular d’Educació i Ensenyament Superior destaca que això és possible “segurament per la idiosincràsia” i pel fet de tenir “una universitat pública petita”.

“Una activitat forta”

D’altra banda, el delegat d’Ensenyament francès al país, Denis Dekerle, remarca que l’interès creixent per estudiar a França demostra “el reconeixement d’excel·lència del sistema educatiu francès”, i alhora posa en relleu les oportunitats que hi ha a l’hora de formar part de programes de recerca i per guanyar experiència. “Això permet que tingui una atractivitat forta”, destaca Dekerle, que recorda que “també és important que després els estudiants que han acabat tornin a Andorra a posar en pràctica el que han après”. En aquest sentit, també valora positivament el fet que els estudiants del Principat puguin beneficiar-se del sistema d’ensenyament superior francès. “Fa falta que juguem aquesta complementarietat”, subratlla Dekerle, que recorda que el govern gal ha abolit recentment la taxa d’uns 200 euros de la Seguretat Social que fins ara havien de pagar tots els alumnes universitaris a França. El cost màxim que poden arribar a pagar ara els estudiants que fan un curs en un centre francès és d’uns setanta o vuitanta euros.

tracking