Els ecologistes dubten que l'ossa 'Iaia' estigués ben atesa
Apapma decidirà en junta si emprèn accions legals contra Naturlandia
L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) i Protecció, Ajuda i Defensa Animal (PADA) consideren que l’ossa de Naturlandia Iaia, que va morir per una infecció de matriu dilluns, podria haver estat mal atesa. Fonts d’Apapma apunten que “si es tracta de la mort d’un animal per infecció, ens hauríem de preguntar si les atencions van ser suficients”. En aquest sentit, des de l’associació mantenen que “sempre hem estat en contra de tancar els animals a Naturlandia” i van afegir que “no és el primer problema” que hi ha al parc, amb relació a la mort a trets d’un dels seus cadells, Torb. A partir d’aquí Apapma decidirà en junta si emprèn accions contra l’ecoparc. En tot cas van remarcar que la mort de Iaia “ens referma que no sha de tenir els animals tancats”.
Precisament PADA va formalitzar una petició a change.org perquè no hi hagi més animals tancats a Naturlandia. Des de l’entitat apunten que tant la mort del cadell, ara fa un any, com la mort de la mare dilluns “s’haurien pogut evitar”. En el cas de Iaia, amb més “controls veterinaris”. En aquesta línia, van insistir que “aquests animals haurien d’estar en un centre de recuperació” perquè es tracta d’espècies en “perill d’extinció”. Per això, van criticar amb duresa l’ecoparc lauredià. “Naturlandia s’ha venut com un ecoparc però no podem dir que ho sigui”, van manifestar fonts de l’entitat, que hi van afegir que “no hi ha una preocupació pel benestar de l’animal” perquè els tenen “tancats”.
Mort natural
Preguntada sobre la mort del plantígrad, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va insisitir que es tracta d’una defunció “per causa natural”. En aquest sentit, va destacar que “el parc va respondre en el sentit favorable perquè va avisar immediatament el departament”. A més, va sostenir que “la necròpsia practicada per la veterinària de Naturlandia es va realitzar “acompanyada del veterinari del ministeri”. La titular de Medi Ambient va remarcar que la infecció de l’úter “també pot provenir pel fet que era un animal ja vell”. Calvó va explicar que es van activar tots els “protocols d’actuació” i que ara esperen l’informe definitiu per part del veterinari.
Prop de les nou del matí de dilluns els tècnics del parc van localitzar l’ossa de vint anys morta amb mig cos dins la bassa del tancat. Iaia va arribar al país el maig del 2013 provinent d’un altre parc d’animals de Cantàbria.