Societat
Les famílies pobres amb infants es dupliquen
L’Unicef alerta que el 44,9% no poden pagar despeses imprevistes de 700 euros
“La situació econòmica és més positiva en els darrers anys, però la millora no ha arribat a totes les famílies del país. Hi ha grups de la població en què costa arribar a aquesta millora.” Ho va afirmar ahir la directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, que va presentar els resultats de l’Observatori de la infància 2018, en què destaca l’augment de les famílies amb infants al seu càrrec que es troben en una situació de privació econòmica severa. En concret, va assenyalar Alberch, les llars del Principat amb menors que pateixen grans dificultats econòmiques han passat de l’1,5% del 2016 al 4,1% del 2018.
Aquestes famílies amb menors, va dir el director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, tenen problemes importants per pagar la hipoteca o el lloguer, tenir cotxe o telèfon i menjar la quantitat setmanal recomanada de carn o peix. Igualment, va destacar que el 26,6% de les llars amb infants i dificultats econòmiques no poden fer front a una despesa imprevista de 400 euros i el 44,9% no pot afrontar una d’imprevista de 700 euros.
Així mateix, segons les dades de l’Observatori, el 41,6% d’aquestes famílies no es pot permetre pagar una setmana de vacances fora de casa, una xifra “notablement superior” al 34,1% del 2016. “No volem ser alarmants, però sembla que en general la tendència no és a la millora”, va lamentar Marta Alberch, i va apuntar que “potser” la situació està vinculada “al fet que hi ha més assalariats, però són més precaris, i a l’augment del preu dels lloguers”. El perfil de les llars més perjudicades, va indicar, són famílies monoparentals o que algun dels adults està en una baixa laboral de llarga durada.
Un 10% en risc de pobresa
No obstant això, la directora d’Unicef Andorra va posar en relleu que alguns dels indicadors sobre benestar reflecteixen que hi ha “alguna millora”. En aquest sentit, s’observa que el 2014 un 13,1% de les llars amb menors d’edat estaven en risc de pobresa relativa, mentre que el 2015 la xifra es va reduir fins al 10,2%. Des de l’ONG van recordar que la pobresa relativa fa referència a les llars que tenen una despesa per sota del 60% de la mediana nacional i que “s’ha de tenir present que el fet d’estar per sota d’aquest llindar no vol dir que totes les persones estiguin en situació de pobresa, però sí que és un indicador de risc i delimita el conjunt de persones vulnerables que hi ha a la societat”.
Menors víctimes de violència
D’altra banda, l’Observatori de la infància reflecteix que s’han doblat els casos de menors víctimes de violència en l’àmbit familiar. Així, es van identificar 8 casos el 2016 i 16 el 2017, mentre que els infants víctimes de violència psíquica o física a l’escola van baixar dels 19 del 2016 als 13 del 2017. Els menors que van patir delictes contra la llibertat sexual van passar de 10 el 2016 a 7 casos el 2017.
Amb tot, Alberch va afirmar que les dades mostren les denúncies a la policia i que l’increment, en alguns casos, pot respondre a un augment en la sensibilització i no a un creixement de la violència vers els infants.
DONAR SIS MESOS DE BAIXA MATERNAL
En el marc de la campanya Cada vida compta de l’Unicef, que té com a objectiu reduir la mortalitat dels nadons i garantir-ne el bon desenvolupament en els primers mesos de vida, Marta Alberch va destacar la importància de posar en marxa algunes mesures. La primera, va asse-nyalar, és ampliar la baixa de maternitat dels quatre mesos actuals als sis. Així mateix, la directora de l’ONG al Principat va posar en relleu “la necessitat” d’incrementar les pauses laborals remunerades per alletament fins als dos anys de vida del nadó i, alhora, promoure polítiques públiques i privades per afavorir i fer més fàcil dur a terme l’alletament matern.