Descarrega defensa el retir als 60 només per als mestres
La ministra de Funció Pública considera que era una “assignatura pendent” i que ara els professors estan alineats amb els altres col·lectius
La ministra de la Funció Pública i la Reforma Administrativa, Eva Descarrega, va defensar ahir la jubilació voluntària als 60 anys només per als mestres. En la roda de premsa de presentació del model de gestió de l’expedient i del document electrònic del Govern, la representant va afirmar que la mesura permet culminar el reconeixement del col·lectiu com a cos especial, un pas que era una “assignatura pendent” per als professionals de l’ensenyament. “Crec que això és positiu perquè sabem molt bé que aquest col·lectiu té unes especificitats que havien de ser regulades en un text normatiu”, va dir Descarrega, que es va felicitar per l’acord al qual van arribar el ministeri d’Educació amb el sindicat d’ensenyament públic (SEP). En aquest sentit, va afegir que “el Govern està molt satisfet per com el ministre Eric Jover va comunicar aquesta negociació i el fet d’haver pogut assolir finalment un acord”.
D’altra banda, Descarrega va apuntar que “crec que fins ara els altres cossos especials també gaudien d’unes condicions específiques de jubilació”, va manifestar Descarrega. La jubilació voluntària als 60 anys preservant el 60% de l’últim salari permet, segons la titular de la Funció Pública i Reforma Administrativa, “alinear tots els cossos especials i les especificitats en matèria de jubilació”. La ministra va avalar l’acord a què han arribat el Govern amb el SEP i va recordar que el cos d’Educació ja era considerat un especial des de l’any 2000. La ministra va recalcar que els últims quatre anys l’executiu “ha fet una feina molt important en revisar algunes lleis dels cossos especials”. També va posar com a exemple el llum verd al text del cos de bombers que s’ha aprovat aquesta legislatura. “Actualment, tots els cossos especials ja tenen el seu marc normatiu, i això és un motiu de satisfacció”, va dir.
DEMANDES DELS SINDICATS
D’altra banda, des dels sindicats segueixen exigint que el Govern inclogui la resta dels funcionaris a la jubilació als 60 anys. El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va interpel·lar ahir directament la ministra i li va reclamar que faci un pas endavant. “Penso que la senyora Descarrega, per coherència i dignitat, el que hauria de fer és fer-ho extensiu a la resta de la Funció Pública”, va dir Gabriel Ubach, que com Descarrega, va aplaudir l’acord a què van arribar el ministeri d’Educació i el SEP. “El senyor Eric Jover ha demostrat tenir mà esquerra i do de negociació”, va afirmar el secretari general de l’USdA, que fins i tot creu que “seria un bon candidat a cap de Govern” per la seva capacitat de “diàleg i consens”. Segons Ubach, l’acord amb els professors “demostra que si es vol, es pot arribar a bon port i a acords”. “Ningú diu que sigui fàcil, però s’hi pot arribar. La ministra Descarrega i el ministre Espot no van ser capaços de fer-ho”, va etzibar el sindicalista.
Preguntat sobre si aquest acord amb el SEP podria haver estat buscat amb la finalitat d’acontentar els mestres per desactivar la capacitat de convocar noves vagues (els docents van representar el 80% del total dels manifestants en la vaga general del passat mes de març), Ubach no creu que l’entesa tingui “res a veure amb això”. “La política andorrana mai ha funcionat així”, va assegurar. I va explicar que ja han mantingut una primera reunió amb el grup parlamentari de DA per poder presentar esmenes al projecte de llei de la reforma de l’Administració Pública. El secretari general de l’USdA va afirmar que demanaran els mateixos punts que van posar sobre la taula del Govern i que no van ser acceptats.
Tornen a reclamar, per exemple, més accions perquè se’ls permeti desenvolupar la carrera professional i perquè els funcionaris a qui es reubiqui en una nova feina no se’ls redueixi el salari. Ubach critica que hagin de recórrer al grup parlamentari de DA “quan s’hauria pogut arreglar des del Govern”. “Lamentem molt que la situació hagi arribat aquí”, va expressar el secretari general de l’USdA. Ubach diu que DA està disposada a acceptar canvis dins de la llei, però que “caldrà veure quins són”. De moment només s’ha fet una trobada i la segona encara no té data.