justícia
La fiscalia no veu delicte en les concessions al germà de Martí
Arxiva les diligències incoades per la demanda dels sindicats, que valoraran si van a la Batllia
El ministeri públic no veu “elements constitutius d’infracció penal tipificada actualment, especialment dels delictes de corrupció, tràfic d’influències o d’aquelles conductes recollides al Títol XXI del Codi penal [que inclou els delictes contra la funció pública]” en les adjudicacions directes que el Govern va fer a l’empresa Spai, la societat administrada per Ot Martí, el germà del cap de Govern. La fiscalia ha decidit, d’aquesta manera, arxivar les diligències d’investigació que havia iniciat arran de l’escrit presentat al ministeri públic pels representants de la plataforma de sindicats de la funció pública.
Els sindicats demanaven que s’investiguessin quatre adjudicacions sense concurs públic a Spai, empresa dedicada a programació i anàlisis informàtiques i especialista en IBM. En l’escrit d’arxiu de les diligències, signat pel fiscal general, Alfons Alberca, es detallen totes les accions dutes a terme arran de l’acció sindical: el 7 de febrer (el dia que els sindicats entren la demanda) el ministeri fiscal incoa les diligències per aclarir els fets , el 13 de febrer el Govern li lliura un dossier amb la informació relativa a les adjudicacions, i durant el març es cita a declarar el director de sistemes d’informació del Govern i un altre responsable del departament. Fruit d’aquestes actuacions se sol·licita documentació addicional a l’executiu, que l’entrega a finals de març. De l’anàlisi dels documents i de les declaracions practicades, el ministeri públic n’extreu que “malgrat les eventuals anomalies que es poguessin donar en la tramitació administrativa de les licitacions de referència, aquestes haurien de trobar, en el seu cas, cabuda en l’àmbit administratiu, tota vegada que no es desprenen de les presents actuacions els elements constitutius d’infracció penal”.
Dures crítiques al CFPA
Però a més de comunicar l’arxiu de les diligències, el fiscal general dedica una part de l’escrit a criticar durament l’actuació d’un dels sindicats signants, el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA). Alberca els recorda que “en tant que funcionaris de policia, tenen l’obligació de notificar al ministeri fiscal, per les vies oficials, la comissió de qualsevol fet punible quan en tinguin coneixement i procedir a la seva immediata investigació”. Uns conductes, els reprèn, que no han respectat en aquest cas, perjudicant la investigació: “el fet d’actuar col·lectius policials fora de l’àmbit de les seves funcions oficials per comunicar, al marge d’aquestes, presumptes infraccions penals a aquest ministeri fiscal perjudica qualsevol investigació que es pugui dur a terme al respecte dels fets comunicats”. Alberca lamenta que, per la forma de procedir del CFPA, el ministeri públic “no ha pogut sol·licitar amb plenes garanties d’imparcialitat la col·laboració del cos de policia” perquè, els etziba, “la forma de procedir d’alguns col·lectius policials, al marge de les vies normativament previstes, no compleix amb el fonamental principi d’actuació d’absoluta neutralitat política i imparcialitat que exigeix l’article 5 de la Llei qualificada del cos de policia”.
La reacció
“La primera valoració és que no voldríem pas creure que Andorra és una república bananera, hi ha separació de poders i és un país que respecta els drets de les persones i acatem aquest aute”. El portaveu sindical, Gabriel Ubach, reaccionava així a la resolució de l’acusació pública, a la qual sí que retreia “que no entri en l’afer [de les adjudicacions] i en canvi entri en altres temes que no tenen res a veure”, referint-se a la crítica al sindicat policíac. “El sindicat de policia ha actuat dintre de la plataforma de funcionaris”, va justificar Ubach. L’arxiu de les diligències no dona lloc a recurs però els sindicats tenen l’opció d’interposar una demanda a la Batllia, decisió que valoraran. “Ens queda la via d’anar a la Batllia, ho estudiarem amb els advocats”, va afirmar Ubach, per afegir amb ironia que “ho veurem perquè clar, com que judicialment som un país neutral...” En aquest sentit, i qüestionat sobre si s’esperaven la decisió va etzibar que “vaja que si en l’esperàvem”.
El Govern ha defensat respecte a les adjudicacions que eren directes perquè Spai era l’única empresa reconeguda oficialment per IBM al Principat.