Afers socials

Govern crearà un registre d'abús a menors d'edat

El projecte de llei dels drets de la infància i l’adolescència preveu unificar les dades del país

Govern crearà un registre d'abús a menors d'edatSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’executiu crearà un registre unificat de maltractament a la infància. Així ho van expressar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el ministre d’Educació, Eric Jover, durant la presentació de l’avantprojecte de llei dels drets de la infància i l’adolescència, que va comptar amb la participació de Marta Santos, representant especial del secretariat general de les Nacions Unides sobre la violència contra els infants. Santos va expressar que la proposta de Govern “sembla que en el futur podrà ser una referència en altres països”.

L’enviada especial de les Nacions Unides va recordar que en l’àmbit mundial es produeix una mort cada cinc minuts a causa de la violència contra els infants. En aquest sentit, va destacar la importància del “reconeixement del rol protagonista dels nens”, un dels aspectes més innovadors d’aquest projecte de llei, així com la creació del registre nacional que recollirà totes les dades de maltractament i la introducció de mesures digitals que els nens puguin utilitzar per demanar ajuda de manera telemàtica a través d’aplicacions. En les seves declaracions, la representant especial de les Nacions Unides va apuntar que “una llei pot ser perfecta, però si no s’utilitza i s’aplica no farà la diferència que és pretén”, i va afegir que espera que la mesura es pugui adoptar “en un temps pròxim” per tal de veure’n el procés d’implementació i que “es pugui celebrar” en l’àmbit internacional.

Una llei innovadora

El ministre Espot va destacar en la seva intervenció que el registre unificat recollirà les dades de tots els actors socials, com ara la policia, els centres sanitaris i els centres educatius, entre d’altres. Un fet que servirà al ministeri per “afinar les polítiques que pretenen prevenir i evitar aquestes situacions de violència”. El responsable de la cartera d’Afers Socials va explicar que a banda del registre unificat, la futura llei també reconeixerà un “principi de prioritats pressupostàries” cap als infants, és a dir, que les partides pressupostàries dedicades a l’aplicació de la llei seran prioritàries respecte d’altres partides. Quan es materialitzi l’aprovació de la llei, i si no hi ha cap canvi, Andorra es convertirà en el segon país del món després del Brasil a realitzar una mesura d’aquesta mena. Un altre dels fets més destacats és el reforç de la tutela administrativa, no caldrà en tots els casos haver de recórrer a la jurisdicció per obtenir mesures de protecció i es potenciaran mesures alternatives d’acolliment envers la institucionalització. “Crearem una modalitat d’acolliment especialitzat on una persona dedicarà la seva professió i serà remunerada a canvi d’aquesta funció”, va apuntar Espot.

En cas de ser aprovada, aquesta mesura derogaria la normativa vigent sobre protecció de la infància, recollida en una llei de l’any 1995. “Evidentment la llei del 1995 va suposar un pas endavant en el seu moment, però han passat 20 anys i els paradigmes han canviat.” Espot va explicar que l’assessorament de Santos per a la creació de l’avantprojecte de llei ha tingut lloc per la voluntat de l’executiu “d’adaptar plenament” les recomanacions del comitè de les Nacions Unides sobre la violència contra els infants. “La senyora Santos ha vingut amb una comesa particular de donar suport i acompanyar-nos en el procés d’elaboració d’aquesta llei”, va concloure Espot.

Contra l’assetjament

Finalment, el ministre d’Educació va dir que un dels vehicles per detectar casos d’assetjament escolar o situacions de violència envers els infants són les escoles, per això el mandatari va posar en relleu la necessitat de facilitar més eines per als alumnes perquè puguin denunciar aquestes situacions. Preguntat pels indicadors de les escoles que haurien de servir per detectar aquests casos, Jover va destacar que des del ministeri d’Educació s’estan reforçant les competències obligatòries del professorat perquè els docents puguin anar completant la formació en aquest àmbit.

Finalment, el responsable de la cartera d’Educació va expressar que l’avantprojecte es troba en la darrera fase d’elaboració i que durant les pròximes setmanes o mesos entrarà a tràmit parla­mentari.

tracking