Ensenyament
La jubilació dels professors costarà 900.000 euros l'any
El Govern ha fet la simulació per al retir als 60 anys del 80% dels mestres, però el sindicat estima que no superaran el 50%
El ministre d’Educació, Eric Jover, admet que al text que s’havia preparat per regular el cos de docents “no havíem posat cap proposició tancada sobre la taula respecte a la jubilació”, tot i que assegura que el Govern tenia clar que era un aspecte que “havíem d’analitzar i donar-hi una solució”. I precisa que si no es va incloure una proposta concreta és perquè aquest “no és un element on l’únic que importa és el posicionament polític, sinó que és important marcar quin impacte ecònomic té”, i per això no van avançar cap detall fins a conèixer els informes sobre el cost, segons comenta a la ràdio del Diari.
Jover assenyala que el Govern ha fet una simulació sobre el que representaria la jubilació anticipada dels docents, “i són 900.000 euros anuals durant 25 anys, que inclou el que ens costen els 900 docents que tenim actualment i el que ens costaran 900 docents en qualsevol moment comptant que haurem de pagar el 60% del sou a alguns que estaran en la franja d’entre els 60 i 65 anys”. El ministre remarca que el càlcul és “conservador, de màxims”, sota la premissa que “tot mestre que es prejubili, l’endemà nosaltres en tornem a contractar un altre”. I les xifres que s’han simulat passen perquè “un 80% de mestres entrarien en aquest sistema de prejubilació, que entenem que és un percentatge més elevat del que tindrem realment”. Els altres valors que s’han tingut en compte per fer el càlcul és “un IPC del 2% sostingut en 25 anys i que totes les avaluacions que es facin als professionals sempre siguin positives”, detalla el ministre.
UN 50% DE PERSONAL
Eric Jover precisa que des del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) s’estima que la quantitat de professionals que s’hi puguin acollir “estarà per sota del 50%” i que dependrà de les circumstàncies personals, perquè a més del requisit de tenir 30 anys d’experiència al cos, “el que cobraran és el 60% de l’últim salari”, i molta gent per exemple amb fills en edat universitària no podrà renunciar a deixar de cobrar el 100%. El titular d’Educació recorda que aquest cost de prejubilació l’assumeix el pressupost general de l’Estat, i que no és fins als 65 anys que aquests docents començarien a cobrar la pensió. La part corresponent al que hagin cotitzat a la CASS més el que hagin de rebre del pla de pensions de funcionaris que està participat tant pel Govern com pels empleats públics.
Jover insisteix que no s’ha donat cap privilegi als funcionaris del cos d’Educació, sinó que “s’han regulat les seves especificitats”, i que la llei del 2000 ja fixava que eren cos especial i que s’ha fet el que “majoritàriament es reconeix a tots els països, perquè tracten amb joves; per la tipologia de la feina; el nivell d’estrès i d’exigència, perquè continuïn innovant cada dia; i l’elevada responsabilitat que tenen, perquè eduquen els nostres futurs ciutadans i pensem que es mereixen unes condicions diferenciades”.
El ministre rebutja que es compari amb altres professions o el cos general de l’administració i recalca que “els que estaven discriminats eren el cos d’Educació, que ha estat 18 anys sense desenvolupar-se la seva llei”.
ELS COSSOS ESPECIALS I EL COS GENERAL PODRAN TREBALLAR FINS ALS 65 I 70 ANYS
La possibilitat de canviar les condicions de jubilació per als empleats de l’administració general perquè tinguin retir anticipat no figura entre les previsions del Govern, perquè el ministre Jover subratlla que “no em consta que fos una demanda dels sindicats quan es negociava la llei de la Funció Pública”. El que sí s’atendrà, però, és una altra petició que sí que havia plantejat la plataforma de sindicats públics, la de prorrogar la vida laboral cinc anys més del que la normativa fixa com a data de jubilació obligatòria. Jover exposa que el text que està a tràmit parlamentari incorporarà via esmena del grup demòcrata una modificació perquè els funcionaris puguin treballar més temps “si hi ha acord de les dues parts”, tal com proposava la plataforma. El canvi permetrà que els integrants dels cossos especials, com el de policia i bombers, no hagin de deixar el cos als 60 obligatòriament, “i si hi ha voluntat de les dues parts puguin treballar fins als 65 anys, i de la mateixa manera l’administració general demanava prolongar dels 65 als 70 anys. Això s’ha discutit i s’hi introduirà”. En el cas del cos d’Educació, l’obligatorietat de deixar la plaça quedarà fixada en els 65 anys, i Jover destaca que també tindran la forquilla de cinc anys per decidir si treballen més o no després del canvi que permet jubilar-se de manera anticipada als 60 anys amb 30 anys d’estada al cos.