Acords electorals
Els cònsols afirmen no estar gens preocupats pel pacte PS-L'A
Els dirigents comunals opinen que les diferències ideològiques entre les dos formacions poden ser difícils d’entendre per l’electorat
Els cònsols majors de les principals parròquies on PS i L’A intentaran formalitzar un acord per concórrer de manera unitària a les llistes territorials de les pròximes eleccions generals, afirmen no estar preocupats per aquesta situació i no veuen perillar les actuals majories perquè consideren que el pacte entre les dues formacions pot no ser compartit pels seus electors. El cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va fer referència a les diferències entre ambdues forces: “No sé si és perillós per a nosaltres, però ja se sap que en política dos i dos no sempre fan quatre. Per les ideologies de cada partit, hi ha coses difícils d’entendre pels electors, però no soc jo qui ho ha de dir, sinó que seran ells qui el validin i diguin si realment els resulta positiu”. El mateix argument utilitza el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres. “Evidentment faran més bon resultat que si van per separat, però en política dos i dos no sempre fan quatre. Ells han dit, anem a pactar per guanyar, i això no sempre és així. És cert que tenen punts oposats, sobretot a nivell programari, i ja veurem com ho fan i com ho expliquen als seus electors, però és cosa seva.”
Més directa es va mostrar Conxita Marsol, cònsol major d’An-dorra la Vella, que troba incomprensible el pacte. “No ens preocupa i tothom té dret a fer el que cregui oportú, però com a persona d’ideologia liberal que soc, em costa d’entendre. Perquè les polítiques liberals són molt diferents a les socialdemòcrates, i si és un pacte només per fer frau de llei, per dir com que el sistema electoral funciona d’aquesta manera, nosaltres posem un membre de cada llista i després anem per separat al Consell General, crec que va completament en contra de l’esperit de la llei, però així estem. Les coses funcionen així”, va lamentar.
Majoria Absoluta de Marín
A la cònsol major d’Escaldes-Engordany, la situació tampoc l’altera i recorda com en les passades eleccions comunals, ni sumant tres partits haurien pogut superar-la. “A mi personalment no em preocupa, i encara que són comicis diferents, si mirem les anteriors comunals vaig guanyar amb majoria absoluta, és a dir, que ni amb SDP sumarien.” Des de la Massana, el cònsol major, David Baró, centra tots els seus esforços en la parròquia i recorda que “cap de nosaltres estem disposats a fer el salt a la política nacional”, però avisa que la suma de dos partits en solitari no té per què ser la mateixa que si van junts. “Al final cap partit té un nombre de vots concrets i la ciutadania és qui haurà de valorar els programes. Cadascú és lliure de fer pactes, però s’hauran d’explicar primer, i després passar la revàlida de les eleccions”. A Canillo i Sant Julià el partit liberal no té estructura creada, però la consellera general del PS, Rosa Gili, no descarta que es pugui fer. “La nostra intenció és fer-lo a totes les parròquies, sols cal trobar les persones adequades”.
Respecte a les diferències ideològiques entre les dues formacions, Mortés afirma que “la teoria tot ho aguanta, però a la pràctica hi ha coses molt complicades de tirar endavant i els problemes vindran quan s’hagi de governar”. Torres també veu complicada la manera d’encaixar els programes. “És cert que tenen punts oposats i haurem de veure com ho solucionen i ho expliquen, però és cosa seva.” De la mateixa opinió és Marín. “El pacte és una paradoxa si veus la ideologia dels uns i dels altres, ja que és totalment diferent i a vegades aquestes situacions poden arribar a bon port o no.” Finalment, Marsol va tornar a carregar contra la seva estratègia. “A tots els països hi ha majories i minories, i és impossible que tots siguem majoria. Per molt que facin, no la tindran, així que no veig la necessitat.”
RECLAM DE MÉS CELERITAT PER ABONAR LES TRANSFERÈNCIES
Des de l’executiu s’ha transmès a alguns comuns, però no a tots, que el crèdit extraordinari necessari per pagar els nou milions que s’han d’abonar per les transferències s’aprovarà al Consell General a finals de mes. Tot i així, Conxita Marsol va reclamar més celeritat en el pagament de les transferències: “El ministre Cinca em va dir que estan pendents d’un crèdit que s’ha de passar pel Consell General, però a mi ja fa un any i mig que m’ho diuen i potser ja va sent hora que ens ho comencin a pagar”. L’encampadà Jordi Torres, de la seva banda, va explicar que en va parlar amb el ministre de Finance, el qual “ens va dir que s’aprovarien durant el segon trimestre”. “Crec que serà en breu, per això”, va remarcar. David Baró va dir que no ha parlat recentment amb Cinca però sí que coneix la promesa i espera que es compleixi. “S’ha dit que abans de l’estiu es vol fer i encara hi ha marge, en qualsevol cas s’ha de fer efectiva aquest 2018, però si al setembre veiem que no arriba, aleshores els comuns començarem a preocupar-nos”, va apuntar. Des de Sant Julià, el cònsol major, Josep Miquel Vila, està convençut que el Govern “té voluntat de pagar i quan tingui les liquidacions ho farà”.