afers socials

Xavier Espot critica el postureig de Pere López per la protesta del lloguer

El ministre d’Afers Socials reprova l’actitud del conseller socialdemòcrata “d’anar-se fent fotografies amb persones acampades per esgarrapar quatre vots”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es va referir ahir al postureig del president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, arran de la llei de mesures per a l’habitatge. Preguntat per l’opinió negativa que ha generat la llei òmnibus a l’oposició, el ministre va respondre que “més enllà de la gesticulació i d’anar-se fent fotografies amb persones acampades per esgarrapar quatre vots”, li agradaria saber si els partits de l’oposició “estan disposats” a fer mesures i propostes concretes. Espot va criticar l’actitud política “d’aprofitar” una reivindicació social com l’acampada que es va celebrar la setmana passada contra els preus del lloguer a la qual va assistir López.

En aquest sentit, el ministre va destacar que la ciutadania “espera” dels seus representants polítics que facin mesures concretes al voltant de problemàtiques. “M’agradaria saber si els partits de l’oposició estan disposats a fer propostes concretes”, va apuntar. El responsable de la cartera d’Afers Socials, Justícia i Interior va expressar que durant el període d’elaboració de la llei “estava disposat” a incorporar les propostes d’altres partits polítics, però va assegurar que aquestes no es van produir. “Durant la fase d’elaboració no em van fer arribar cap proposta, espero que en fase d’esmena en facin alguna”, va manifestar.

L’agressió a Stop Violències

Preguntat per si es prendrà algun tipus de mesura a les festes majors després de l’agressió que va patir dissabte l’estand de l’associació Stop Violències durant les festes del Roser d’Ordino, Espot va manifestar que tot i que desconeixia amb detall el cas, a les festes majors ja hi ha molts controls policials, “tenim 240 policies i no podem tenir un efectiu a cada lloc”. En aquest sentit, el dirigent va expressar que la presència policial a les festes majors continuarà i en cas d’haver-hi la necessitat de reforçar la presència policial als voltants de l’associació perquè pugui desenvolupar les seves funcions “així es farà”, va concloure el ministre.

EL GOVERN CREARÀ UN PROGRAMA PER A SORDCECS

L’executiu va anunciar ahir la creació d’un programa d’atenció específic per a persones amb sordceguesa. Ho va comunicar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la jornada tècnica per commemorar el Dia mundial de la sordceguesa, que va tenir lloc el 27 de juny passat. El ministre Espot va valorar positivament la jornada, destacant que va servir per “visualitzar” la sordceguesa i dotar d’eines i recursos als professionals del sector mèdic. El programa d’atenció específica servirà per poder realitzar polítiques més focalitzades cap a aquest col·lectiu. En aquest sentit, el ministre va destacar que també s’està treballant per fer “registres de valoració de la discapacitat”, amb la finalitat d’oferir dades més concretes pel que fa a les persones que viuen al Principat. De fet, l’Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa (Apsocecat) coneix almenys dos casos de persones amb aquesta discapacitat al país, però el ministre va expressar que “entenem que hi ha més de dues persones que tenen sordceguesa però no tenim registres que entrin en detall”. Espot no va revelar les mesures del programa específic però va assegurar que s’està treballant de manera conjunta amb l’associació catalana per tal de fer accions “de caràcter més concret”. Col·lectiu invisibilitzat El president de l’Apsocecat, Ricard López, va destacar que “fa cert temps” que l’associació treballa de manera conjunta amb el govern andorrà per tal de tirar endavant aquest programa. Durant l’acte, que es va celebrar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, López va denunciar el desconeixement social i professional enfront del col·lectiu i va assegurar que la normalització de les persones sordcegues “depèn de trobar la manera de comunicar-s’hi”. El president de l’associació va admetre que una de les principals barreres dels sordcecs és el gran ventall de grau de discapacitat que existeix, així com la “inexistència d’un criteri únic de valoració, l’absència de protocols d’actuació, que la cartera de serveis no prevegi el col·lectiu i la mancança de mediadors”. Tanmateix va expressar la problemàtica que envolta les persones grans amb aquesta discapacitat. Segons l’Apsocecat a Catalunya hi ha més de 40.000 persones que tenen sordceguesa, de les quals dues terceres parts són majors de 65 anys. “Hi ha un problema d’acceptació a la societat envers les persones de la tercera edat que tenen sordceguesa”, va reflexionar López. Finalment, va lliurar al ministeri una guia d’orientació i mobilitat per a persones amb sordceguesa per tal d’ajudar els cuidadors i els familiars de persones amb aquesta discapacitat i amb la finalitat que serveixi de model a l’executiu per elaborar-ne una de pròpia. L’acte també va comptar amb el testimoni personal a càrrec de l’escriptor i poeta amb sordceguesa Agustí Vilar, que va explicar la seva història personal.

Xavier Espot critica el postureig de Pere López per la protesta del lloguer

tracking