El comú projecta una tirolina de cinc milions a Naturlandia
El comú prepara el projecte d’una atracció per a 6 persones amb 1,4 quilòmetres de recorregut entre la cota 1.500 i la 2.000 de l’ecoparc
El comú de Sant Julià vol tornar a posar Naturlandia al mapa de les atraccions úniques a Europa, com ja va succeir quan es va inaugurar el Tobotronc. L’aposta ara és una gran tirolina que el cònsol major, Josep Miquel Vila, remarca que l’administració laurediana “té interès a fer, però no la pot fer amb inversió pública”, ja que representaria un gran desemborsament per a les arques públiques “perquè se’n deu anar als cinc milions d’euros”, assenyala en declaracions a la ràdio del Diari. Vila detalla que es tracta d’una instal·lació “llarga, d’1,4 quilòmetres, per la qual poden baixar sis persones a la vegada, són sis tirolines i tenen un sistema de cadires i fre especials amb uns controls i aniria entre la cota 1.500 i la 2.000” de la Rabassa. Atraccions d’aquest tipus no existeixen al continent europeu i el comú s’ha fixat en les que hi ha a zones selvàtiques i platges de Costa Rica, Colòmbia i la República Dominicana.
El mandatari afirma que el projecte està a la fase d’anàlisi que porta el comú “i diu si es tira endavant i ofereix que puguin entrar inversors privats”. Una possibilitat que s’està treballant i que Vila veu possible que fructifiqui “perquè hi ha interès cert” per fer la tirolina “amb una fórmula combinada d’algú que posa part de l’obra, algú que posa finançament i el comú que posa el projecte”.
Solució per a l'Ecoparc
Josep Miquel Vila indica que el projecte que estudia el comú per suportar el cost de la nova atracció “podria ser que un constructor estigui disposat a intercanviar feina d’obra per accions, podria ser que algun banc ens financés l’obra i també que donéssim l’oportunitat a aquells que volguessin invertir que formessin part d’aquesta societat per poder realitzar aquesta tirolina que seria llarga, maca i podria ser que ens ajudés a resoldre el problema de Naturlandia” pel dèficit que acumula cada exercici i que el comú ha de cobrir.
El que no és possible és que els cinc milions de la nova instal·lació surtin de les arques lauredianes perquè tornarien a una situació límit de l’endeutament que permet la llei. “El comú sol sí que podria, prenent un risc que tornaríem a estar al final del barranc, que per qualsevol cosa pots caure”, afirma Vila. “Aquest no és el tarannà, les coses s’han de fer amb fiabilitat i segures, i com vam dir, havíem de fer un esforç per gestionar Naturlandia i si alguna inversió s’havia de fer que pogués ser externa perquè interna no ens ho podíem permetre. I així ho estem intentant fer”, subratlla el cònsol. I el que no vol fixar són terminis per fer realitat la tirolina i es remet a la finalització del projecte i l’acord que hi hagi entre les parts. “Ara veig menys probable endevinar el termini que endevinar si els inversors hi estaran d’acord.” I davant la pregunta de si el projecte s’enllestirà aquesta legislatura conclou: “Espero que sí.”
BAIXADES NOCTURNES PEL TOBOTRONC
El cònsol lauredià espera que aquest estiu hi hagi bona afluència a Naturlandia perquè assegura que les xifres de reserves “són positives” i encara confia que es pugui tancar algun contracte més per incrementar el nombre de visitants. El parc no incorporarà més atraccions en espera de la construcció de la gran tirolina, però sí que s’han previst novetats per ampliar l’oferta actual a la Rabassa al període estiuenc. “S’està mirant si és possible allargar l’horari i tancar una mica més tard el Tobotronc i que es pugui fer una baixada amb una mica de foscor, amb llums”, va anunciar Josep Miquel Vila a la ràdio del Diari. La intenció es posar-lo en marxa d’aquí a uns dies i en cap cas afectaria la resta de l’ecoparc, que mantindria l’horari habitual, explica el cònsol, alhora que destaca que l’oferta de viatges al Tobotronc “potser aniria acompa-nyada de sopars o d’un atractiu d’aquests”. El Tobotronc continua sent el gran atractiu de Naturlandia totes les temporades i se situa cada any amb unes 185.000 baixades, segons les xifres del parc, i es manté com el més demanat pel públic, que en moltes ocasions visita les instal·lacions de la Rabassa per provar el tobogan lauredià.