Els fabricants de tabac avalen l'acord de 30 anys amb la UE
Els tabaquers garanteixen que es mantindrà l’acord amb els agricultors per a la compra de la collita
L’Associació de Fabricants de Productes de Tabac a Andorra (Afpta) avala l’acord amb la Unió Europea que “preveu un període transitori de 30 d’adaptació” per als productes tabaquers. L’associació, que s’ha manifestat a través d’un comunicat, defensa que “l’acord sembla favorable per donar continuïtat a la indústria del tabac per a un període de temps que permeti la seva adaptació”. El posicionament dels fabricants, principals implicats en aquest afer juntament amb els colliters, coincideix amb les crítiques a aquest pacte que han arribat des de diferents partits polítics de l’oposició, que consideren que no s’ha obtingut una contraprestació de part comunitària que compensi la renúncia al tabac ni que sigui a trenta anys.
Els fabricants també donen “suport” als compromisos que ha adoptat el Govern amb la Unió Europea respecte a l’adaptació de les directives comunitàries i els protocols de l’Organització Mundial de la Salut de lluita contra el tabaquisme. Aquestes normatives que s’acabaran aplicant a Andorra estableixen una sèrie de mesures per frenar el tabaquisme. Entre les més conegudes es troben l’obligatorietat d’inserir en els paquets fabricats a Andorra fotografies que mostrin els efectes que té fumar i/o els avisos escrits del perill que significa aquest hàbit per a qui el té i per a la gent que el rodeja. També arribarà la prohibició de fer publicitat de marques de tabac.
Els fabricants també han assegurat que tenen predisposició a mantenir l’acord amb els agricultors per a la compra de la collita i que la renovació d’aquest acord “hauria de donar suport a la reconversió del sector agrícola”.
BARTUMEU ACUSA EL GOVERN DE PLEGAR-SE A EUROPA
El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va acusar el Govern de “no haver negociat res” amb la UE i va titllar la moratòria de 30 anys “com a pel·lícula de ficció”. A més, va advertir que “el desequilibri pressupostari es produirà en quatre o cinc anys” i va dir que preveu que abans que acabi el període d’statu quo “els tabaquers ja hauran reconsiderat la seva activitat”. Bartumeu va afirmar que la llibertat més important és la de serveis, ja que “és la que asfixia els nostres titulats universitaris, que veuen com professionals d’altres països poden exercir a Andorra i, en canvi, ells no poden fer-ho als seus”. Pel president d’SDP, el Govern s’ha centrat massa en el tabac i ha deixat de banda altres assumptes molt més importants. “Aquest sector no pot condicionar tot l’acord sencer, sinó que hauria de ser un bon acord per a tots els andorrans.” El conseller general Víctor Naudi va fer referència a les “salvaguardes” que Europa es guarda per si Andorra no compleix, i que desconeix com s’aplicaran, i va afirmar que “se’ns diu que la negociació és bona però només hem acceptat la tutela d’Europa”.