L'escola de Meritxell podrà ser centre laboral
Espot diu que vol “anar més enllà” i ser com les institucions que han creat “empreses rendibles”
L’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) podrà dur a terme a partir d’ara activitats mercantils, però “sense perdre l’absència d’ànim de lucre”. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ho va explicar després de presentar el projecte de llei que converteix l’EENSM en una fundació i que Govern va aprovar ahir. Espot va afirmar que amb aquesta modificació de l’estatus jurídic l’escola podrà “iniciar una línia de negoci amb rerefons mercantil però contractant com a treballadors només persones amb discapacitat i obtenir rendiments del negoci”. D’aquesta manera, el ministre va destacar que la institució podrà “anar més enllà” del taller de Xeridell, en què alguns dels usuaris de l’EENSM ja elaboren objectes que són venuts posteriorment.
De fet, Espot va reconèixer que aquesta activitat, fins ara, “no tenia l’empara legal”, i va remarcar que ara la voluntat de la junta rectora, de la direcció general i dels usuaris i familiars és “ser molt més ambiciosos i emmirallar-nos en institucions dels països veïns, que han estat capaços de crear autèntiques empreses rendibles i importants”.
El titular d’Afers Socials va posar l’accent que el canvi legislatiu que permet fer de l’associació de l’EENSM una fundació privada està motivat pels canvis socials i econòmics que ha experimentat el Principat des de la creació de l’ens l’any 1969.
Mantenir els objectius
Amb tot, Espot va remarcar que la fundació, que actualment compta amb 560 associats, 425 usuaris i 250 treballadors, manté els mateixos objectius que l’antiga associació. “Contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i garantir oportunitats per a una vida plena d’aquestes persones”, va dir. En aquest sentit, el ministre va voler destacar que el canvi jurídic no afectarà el funcionament diari del centre. De fet, va assenyalar que els treballadors i els usuaris “marxaran a la nit com a associació i l’endemà tornaran com a fundació”.
El govern de la fundació recaurà sobre un patronat format per set membres, entre els quals hi haurà els permanents que seran el Bisbat d’Urgell, els ministres d’Educació i Afers Socials i, com a novetat, la CASS. Pel que fa al règim econòmic, la institució haurà de respectar els preus públics que fixi Govern en els serveis que derivin d’acords de col·laboració, mentre que en la resta de casos serà la fundació qui tindrà la competència d’establir els preus.
GOVERN REACTIVA LA LICITACIÓ DEL TANATORI
El consell de ministres va aprovar ahir la licitació de les obres de construcció del tanatori nacional i les sales de vetlla comunals d’Escaldes-Engordany. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que l’executiu ha reactivat la licitació després que la corporació escaldenca hagi aprovat, a final del mes de juny, el suplement de crèdit necessari que el comú aportarà per a l’edificació d’aquestes instal·lacions. Cinca va apuntar que la primera licitació es va aturar, ja que llavors el comú escaldenc no disposava de la dotació pressupostària. El ministre va recordar que és el Govern qui assumeix les despeses dels fonaments i la planta subterrània i el comú el cost de les plantes baixa i primera. Cinca va recordar que el tanatori s’ubicarà al costat de la clínica de Meritxell i que el termini d’execució de les obres és de 13 mesos. Les ofertes es poden presentar fins al 23 d’agost al servei de Tràmits.