política
Expedient sancionador a L'A i PS per no lliurar els comptes
Liberals el 2017 no havia presentat els comptes ni del 2015 ni del 2016 i es juga una sanció d’entre tres mil i cent mil euros per cada cas
El Tribunal de Comptes ha obert expedients sancionadors al Partit Socialdemòcrata i a Liberals d’Andorra per vulnerar la Llei de finançament dels partits tant l’any 2015 com el 2016. Els dos partits van cometre les infraccions els dos anys, tot i que hi ha diferències. El cas més greu és el dels liberals. La formació, segons recull l’informe, “ni li ha comunicat al tribunal el nomenament d’un administrador general, segons el requeriment de l’article 33 de la Llei de finançament de partits, ni li ha remès els comptes anuals consolidats corresponents”. Aquests fets comporten una sanció econòmica. Els liberals el 2017 ni havien presentat els del 2015 ni els del 2016, tot i que fonts properes al cas van indicar que ja els haurien portat a posteriori. La infracció és de caire greu i el partit podria ser multat amb una sanció que oscil·la entre els tres mil i els cent mil euros. Cal recordar, però, que en tractar-se d’una doble infracció i la reincidència en no presentar les xifres la sanció fins i tot podria ser del doble.
El cas del Partit Socialdemòcrata és diferent en part. Tampoc va presentar dins dels terminis els comptes del 2015, però els dels 2016 sí que els va donar. Al mateix temps, es recull que els del 2015 no van arribar fins al 31 de març del 2017. El PS té un altre incompliment pel qual se li ha obert expedient sancionadors. El partit ha estat pagant el local, tant el 2015 com el 2016, amb diners provinents de la subvenció que rep del Consell General el grup parlamentari socialdemòcrata. El Tribunal de Comptes considera que el PS ha estat rebent una “donació en espècie” per part del grup parlamentari en forma de fer-se càrrec del pagament de les despeses del local.
La legislació preveu que aquestes donacions han de ser castigades amb un import equivalent al doble o triple del que ha rebut el partit de forma il·legítima. En l’anàlisi dels comptes no surt la quantitat que els socialdemòcrates han estat pagant amb fons del grup parlamentari. Simplement no han inclòs en el balanç de l’any cap despesa del local, ja que està imputat directament a les despeses del grup parlamentari. Cal recordar que el PS, a més, no té grup parlamentari propi, sinó que els diners que rep són la part corresponent que li toca pels tres consellers que té al grup mixt.
El tribunal estableix que “les despeses d’arrendament i altres del local social del partit són satisfetes per l’agrupació corresponent dels consellers generals del Partit Socialdemòcrata dins del grup parlamentari mixt. Aquesta prestació, o part de la mateixa, podria ser susceptible de ser considerada donació en espècie, llevat que no s’acrediti que la valoració de l’ús per part de l’agrupació estigui justificada segons la normativa vigent. L’incompliment representaria una infracció”. Els socialdemòcrates sempre han defensat que els locals tindrien un ús compartit entre el partit i el grup parlamentari. Les al·legacions, però, les va presentar fora de termini.
LA XIFRA
76.000 euros. És el deute que reconeix que té el Partit Socialdemòcrata a tancament del 31 de desembre del 2016. Es desconeix el deute de Liberals d’An-dorra, ja que no havia entregat dins dels terminis els comptes del 2015 i el 2016.
EL PS DEMANA MÉS CONTROLS PER A LA CAMBRA DE COMERÇ
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) demanen que la Cambra de Comerç estigui sotmesa a més controls, concretament als mateixos que les altres entitats públiques. La consellera general Rosa Gili va presentar ahir fins a catorze esmenes al projecte de llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, que actualment es troba a tràmit parlamentari. Consideren necessari que aquesta entitat, que rep una subvenció per part del Govern, sigui sotmesa al mateix control que altres organismes de caràcter públic i, per tant, que se li apliquin els mateixos criteris de supervisió que a d’altres entitats que reben transferències econòmiques del Govern. Així, entre altres, el PS proposa que les liquidacions anuals siguin auditades pel Tribunal de Comptes i que se sotmeti al règim de contractació pública. A més, afegeixen l’obligació, ja existent per a moltes entitats de dret públic, d’haver de retornar a Govern a final de cada exercici les transferències rebudes i no utilitzades ni compromeses. Rosa Gili també va posar en relleu que la tramitació de la llei “ha evidenciat que calia esmenar-la per unificar els criteris que s’apliquen a la Cambra, com a institució pública, amb relació a les altres entitats de dret públic que tenim al país”. Per això, va destacar que ha de tenir una fiscalització del Tribunal de Comptes i “altres coses a unificar”, ja que el text vigent actualment data de l’any 1993. Finalment, des del partit també proposen eliminar l’article 4 de la llei, que especifica la possibilitat que la Cambra presenti iniciatives legislatives a Govern. Des de la formació entenen que la Cambra no té potestat legislativa i que les propostes per modificar textos legals es poden fer des de l’organisme sense aquest canvi normatiu.