política

Converses per impulsar el partit de la 'tercera via'

Els antics liberals d’Escaldes, SDP, Virtus Unita o Unió Laurediana, entre els actors que podrien entrar a l’acord

Converses per impulsar el partit de la 'tercera via'Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’element clau que establirà si hi ha opcions de crear la tercera via passa fonamentalment per Unió Laurediana. El projecte del qual es parla seria de caire conservador i aspira a incloure tant el vessant més dretà dels demòcrates, la plataforma Virtus Unita, els liberals molestos pel cop de força de Gallardo en la presa del poder, i els liberals enfadats amb la coalició amb el PS i amb el gran dubte de qui i com pot encapçalar el projecte. Ciutadans Compromesos (CC) ja ha manifestat que en principi no vol participar en cap nou projecte polític nacional. La intenció és fer una llista a la par­roquial de la Massana i a la nacional es mourà, segons fonts del partit, entre deixar llibertat o demanar el vot per als demòcrates. La clau final és veure quantes llistes hi haurà a la Massana. Si finalment n’hi hagués tres (CC, DA i la coalició PS-L’A) els massanencs serien favorables a pactar amb DA i garantir la parroquial.

Totes les mirades de la tercera via estan posades en Josep Pintat i UL. Per engegar el projecte cal un líder i una força que pugui aportar consellers a la parroquial. La resta d’actors, com ara membres d’SDP, Virtus Unita o els liberals escindits d’Escaldes, estan una mica en espera del que passi. SDP vol fer llista nacional pròpia però veuria amb bons ulls poder entrar en una plataforma de la tercera via per poder concórrer a les parroquials amb certes garanties. Membres del partit a Escaldes o a Encamp han mantingut converses per veure si hi ha opcions d’engegar aquest projecte alternatiu als demòcrates i al pacte PS-L’A.

El principal problema es troba en el fet que Josep Pintat no ha manifestat voler posar-se al davant del projecte. Significaria començar les rondes per anar creant comitès parroquials i l’esforç d’aglutinar tots els que es troben fora dels cercles formats per DA i PS-L’A. La previsió és que després de Meritxell caldrà un posicionament ferm per decidir si mou la maquinària. Unió Laurediana està dividida entre els que volen pactar amb DA i garantir la parroquial i el comú, i els que no volen repetir l’acord del 2011.

Un dels factors que poden entorpir la tercera via, segons fonts properes a les converses, és el resultat de l’enquesta de l’Observatori. El fet que el Partit Socialdemòcrata n’hagi sortit ben posicionat ha despertat la sensació entre l’electorat conservador que cal vot útil i aquest el representen els demòcrates.

tracking