política

La majoria dels residents es declaren d'esquerres

L’enquesta del CRES revela que el 81,5% dels ciutadans forans votaria als comicis generals si pogués, si bé el 58,6% no ho fa al seu país d’origen

La majoria dels residents es declaren d'esquerresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria dels ciutadans del Principat sense la nacionalitat andorrana es defineixen políticament d’esquerres. El sondeig d’opinió política del primer semestre del 2018 del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) revela que el 36,3% dels enquestats no andorrans declara ser d’esquerres o de centreesquerra, mentre que el 20,1% afirma que és de dretes o de centredreta i el 12% de centre. Les dades també mostren que un 12,4% diu ser apolític i un 4,2% indecís respecte a la seva ubicació política. Una tendència que, segons va explicar el director del CRES, Joan Micó, va a l’alça en gairebé tots els estats europeus. La definició ideològica dels residents forans és similar a la que fan els ciutadans amb la nacionalitat del Principat de si mateixos. I és que el 40,5% dels andorrans es considera d’esquerres o centreesquerra, el 21,4% de dretes o centredreta i el 14,4% de centre.

En aquest sentit, el darrer sondeig polític també reflecteix que el 81,5% dels residents estrangers assegura que participaria a les eleccions andorranes si pogués votar. Una dada lleugerament superior a la de l’enquesta del 2017, quan un 80,9% va afirmar que votaria en els comicis. Per contra, el 12,3% apunta que no votaria tot i que tingués dret a fer-ho.

Aquestes xifres contrasten amb les dades que expliquen la participació dels residents estrangers a les eleccions dels seus països d’origen, atès que el 58,6% diu que actualment no vota i el 39,8% afirma que sí que ho fa. Dels que no voten, el 21,2% afirma que no ho fa perquè no li interessa la política i el 15,6% perquè viu a Andorra.

Victòria del PS

Davant la pregunta de quin partit votaria si ara se celebressin eleccions generals, el 13,6% dels residents estrangers optaria pel Partit Socialdemòcrata (PS), el 13,1% per Demòcrates per Andorra (DA), el 7,9% per Liberals d’Andorra (L’A) i el 4,1% per Socialdemocràcia i Progrés (SDP). En canvi, el 56,3% dels no andorrans consultats no sap per quina formació política es decantaria en uns hipotètics comicis.

Quant a les expectatives que tenen els consultats sobre el partit o coalició que guanyaria si ara se celebressin les eleccions generals, destaca que el 22,1% asse­nyala els demòcrates com a força guanyadora. En segon lloc se situen els socialdemòcrates amb un 6,5%, seguits per Liberals d’Andorra amb un 5,6%.

La gestió del govern aprova

D’altra banda, el sondeig del Centre de Recerca i Estudis Sociològics també avalua la gestió que ha fet el Govern de Toni Martí des de les últimes eleccions del març del 2015. Els enquestats sense la nacionalitat andorrana la puntuen amb un 5,88. Una xifra que representa una millora respecte a la valoració dels nacionals, que donen un 4,84 a l’executiu de Demòcrates per Andorra. Igualment, segons les dades de l’enquesta, l’oposició al Consell General també aprova entre els residents forans. El PS obté un 5,73, Liberals d’Andorra un 5,71 i SDP un 5,6. L’oposició del grup d’Unió Laurediana i Independents de la Massana es queda amb un 5,19 i la consellera independent Sílvia Bonet amb un 5,51.

Bonet, la més ben valorada

En aquest sentit, el líder polític més ben valorat al Consell General és Bonet, que obté un 6,29. En segon lloc se situa el president del PS, Pere López, que aconsegueix un 6,25. També aproven Toni Martí, amb un 6,10, el liberal Jordi Gallardo, amb un 6, així com el parlamentari d’Unió Laurediana Josep Pintat, que té un 5,93, i el conseller d’SDP Víctor Naudi, amb un 5,85.

Pel que fa a la situació política general del Principat, el 44,9% considera que “no és bona ni dolenta”, un 29,8% bona i un 11,7% dolenta. Els principals problemes polítics per als enquestats són els preus dels lloguers, la manca de projecte i que els polítics no miren pel país.

La majoria dels residents es declaren d'esquerres

La majoria dels residents es declaren d'esquerres

tracking