Habitatge

Els immobiliaris de la Seu preveuen el creixement de llogaters d'Andorra

El sector immobiliari de l’Alt Urgell apunta que dos de cada deu arrendaments es destinen a treballadors del país

Els immobiliaris de la Seu preveuen el creixement de llogaters d'AndorraC. S.

Creat:

Actualitzat:

El sector immobiliari de l’Alt Urgell preveu una crescuda del volum de llogaters provinents del país per l’increment del preu de l’habitatge al Principat. Avui en dia de cada deu arrendaments dos són per a famílies que treballen a Andorra. I és que els càlculs de diferents immobiliàries andor­ranes consultades situen l’augment en un 20% de mitjana, tenint en compte que la pujada seria de més d’un 25% a les par­ròquies centrals, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Si bé la diversitat del preu és molt gran segons la zona o la par­ròquia on estigui situat l’habitatge, el preu mitjà del lloguer és de prop dels 10 euros per metre quadrat, de manera que una família que hagi de pagar un pis de 90 metres quadrats haurà de destinar 900 euros al mes al lloguer. En canvi, a l’altra banda de la frontera del riu Runer és gairebé la meitat i això, segons el sector de l’Alt Urgell, afavorirà poder llogar pisos a gent provinent del país.

Segons el representant de la Gestoria Estañol de la Seu d’Urgell, Èric Obiols, el lloguer en aquesta població se situa en 5 euros el mentre quadrat. D’aquesta manera, un pis de 90 metres quadrats es lloga “entre els 400 i els 450 euros” al mes. Obiols va destacar que un cop s’ompli el parc de pisos disponibles a les parròquies més altes “els pisos de la Seu d’Urgell seran la tercera alternativa” per a veïns del Principat.

La Seu com a últim recurs

Per la seva banda, el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, va destacar que “sempre que hi ha hagut escassetat de pisos de lloguer aquí l’atractiu relatiu de viure a la Seu ha pujat”. En declaracions al Diari, Galobardas va apuntar que el preu dels lloguers “ha crescut però és sobretot perquè hi ha menys pisos”. Tanmateix, va sostenir que tenen “en cartera força productes immobiliaris en lloguer”, amb relació a les parròquies altes. Per això, va indicar que “abans de marxar del país la gent mira de viure en alguna altra parròquia”. En aquest sentit, el president de l’AGIA considera que “marxar a la Seu és l’últim recurs”. Galobardas també va manifestar que el sector a l’Alt Urgell “està molt estancat” i va assegurar que els preus “van a remolc del que passa aquí”. “Influenciem econòmicament les comarques veïnes”, va dir. Galobardas, que va valorar la situació dels preus del lloguer a Andorra, amb “certa tendència” a l’alça, va evitar entrar en percentatges, en espera d’un “estudi de mercat”. Segons l’últim informe del CRES, un 24,6% de la societat andorrana té el preu de l’habitatge com a principal problema.

tracking