Turisme

El fred fa caure l'ocupació hotelera al juny

Al conjunt del país se situa en un 40,84%, un 11,54% menys que el mateix període del 2017

El fred fa caure l'ocupació hotelera al junyARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El mal temps és el principal factor que explica la caiguda de l’11,51% de l’ocupació hotelera el mes de juny respecte al mateix període de l’any passat. En declaracions al Diari, el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va explicar que “el motiu més destacable d’aquesta disminució és la meteorologia”. “Fins a mitjan juny encara anàvem amb jaqueta”, va comentar. I és que aquell mes l’ocupació es va situar en un 40,84% al conjunt del país quan l’any passat va ser del 46,15%.

Per parròquies, Ordino és la que registra una xifra més baixa, amb un 20% d’ocupació, seguida de Sant Julià de Lòria, amb un 27,50%. Canillo i Encamp sobrepassen per poc el 31%, amb un 31,31% i un 31,13%, i la Massana se situa en gairebé un 38%. Mentrestant, les parròquies centrals són les úniques que superen el 50%, amb un 55,64% i un 50,56%, respectivament. En aquest sentit, Ramos va destacar que “Andorra la Vella i Escaldes-Engordany se salven pels caps de setmana i el turisme de compres”, ja que “a la resta de parròquies ja se sap que el juny és un mes fluix”.

En aquest context, Ramos va apuntar que “més activitats”, com ara curses o BTT, ajudarien a impulsar l’ocupació, si bé va admetre que “els mesos d’abril, maig i juny són complicats perquè encara no estem en època de vacances”.

Segons la UHA, les perspectives de reserves de cara al juliol i l’agost se situen entre un 5% i un 10% per sota per la “poca antelació que hi ha de reserves”. Quant a l’ocupació, en aquests dos mesos Ramos espera que es mantinguin els mateixos números del 2017. “Com que la meteorologia tampoc està acompanyant ens podríem donar per satisfets si assolim les mateixes xifres que l’any passat”, va dir.

Preus i facturació, en punt mort

Així mateix, el president de la UHA va remarcar que els preus, amb un augment del 3,13%, i la facturació, que va disminuir un 2,52% al juny, es troben en un “punt mort”. Quant a l’augment de tarifes, l’atribueix a “un major control sobre el preu de venda immediat”, gràcies a uns establiments que poden actualitzar-los “en qüestió de minuts per maximitzar els preus”. En canvi, sobre la facturació Ramos sosté que potser l’augment de preus “no ha estat suficient”.

EL CIRQUE AJUDA AL SECTOR HOTELER

El president de la UHA, Carles Ramos, considera que el Cirque du Soleil “afavoreix” l’ocupació hotelera de les parròquies centrals perquè “porta turistes”. El darrer cap de setmana Andorra la Vella va registrar un 84,29% d’ocupació, mentre que Escaldes-Engordany es va situar en un 86,38%. La resta de parròquies, excepte Sant Julià de Lòria i Encamp, van superar el 50%. En aquest sentit, Ramos manté que el Cirque “pot tenir influència però no gaire significativa” a la resta de parròquies. Sobre el possible trasllat a la Dama de Gel, no creu que sigui “significatiu” si finalment es produeix. Quant a la disponibilitat hotelera per a aquests dies, va destacar que n’hi ha a causa de la “poca antelació de reserva”.

tracking