Política
'No' de l'OSCE a garantir l'accés des de França
L’ens descarta amb només un vot en contra la proposta de la delegació andorrana
L’assemblea parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) va rebutjar ahir durant la trobada de l’ens a Berlín una moció presentada per la delegació andorrana per reconèixer el dret a garantir les comunicacions amb l’exterior del Principat. La mesura, presentada com a esmena oral per part del conseller independent de la Massana Carles Naudi, estava enfocada en el fet que Andorra pogués tenir accés per carretera a França a l’hivern i que l’Estat veí es comprometés a netejar la via quan quedés impracticable.
En cas que hagués obtingut el llum verd, la decisió no hauria estat vinculant, però hauria estat un mecanisme més, a banda de l’acord de bon veïnatge, per reclamar a França que apliqui el compromís de retirar la neu de la carretera per les nevades. La proposta, que estava redactada d’una manera en què explícitament no es feia referència a França, només va comptar amb el vot en contra d’Armènia.
El mecanisme per presentar l’esmena, que es va fer de manera oral, permet tombar la proposició només amb l’oposició d’un dels estats membres. Malgrat que en un principi la delegació andorrana tenia previst presentar l’esmena de forma escrita, finalment va accedir a fer-ho de manera oral per buscar més suport i poder tirar endavant la proposta. La veien amb bons ulls el vicepresident de l’OSCE, Azay Guliyev, d’Azerbaidjan, que va demanar introduir alguns matisos en el llenguatge usat a l’hora de presentar la moció, i de la presidenta de la comissió econòmica, Nilza de Sena. El conseller Carles Naudi va lamentar ahir el rebuig a la proposta andorrana i ho va atribuir més aviat a una qüestió “geopolítica”, pels possibles recels entre Armènia i Azerbaidjan. “No han justificat la decisió”, va afirmar Naudi, que va recordar que la proposta andorrana tenia el suport de set països: San Marino, Mònaco, Malta, Àustria, Xipre, Espanya i Azerbaidjan. En cas d’haver presentat l’esmena escrita, que en un principi no comptava amb l’oposició de França, la proposta hauria tingut possibilitats de ser aprovada. “Vaig valorar que tenint el suport del vicepresident donava més força a la proposta, toti que era coneixedor que amb un sol vot perdíem”, va dir Naudi, que creu que han sigut “víctimes” del mecanisme emprat. Pel que fa a la resta de punts, l’OSCE va aprovar un text per instar els països membres a implementar polítiques per a menors immigrants no acompanyats per garantir la unitat familiar i perquè se’ls garanteixi l’accés a l’educació sigui quin sigui el seu estatus.