Balanç sanitari
El SAAS ingressa 1,8 milions menys i genera 800.000 euros de dèficit
La direcció destaca l’endarreriment d’algunes mesures previstes en la reforma sanitària i menys inversions l’any passat
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va tenir 1,8 milions menys d’ingressos per activitat l’any passat i va incrementar el dèficit en 800.000 euros. Segons va explicar el director econòmic i de recursos generals, Luis Buendia, “pel que fa a ingressos no hem assolit la xifra prevista amb un diferencial que és un 5% menor” –es tracta de 3,3 milions–.
La meitat d’aquest import, 1,5 milions, correspon a un “menor grau d’execució” en l’àmbit de les inversions, és a dir, diners que no es van gastar en projectes. Segons Buendia, la resta de la quantia, d’1,8 milions d’euros, i que és un 3% sobre els ingressos d’activitat previstos, “ve donada per l’endarreriment de les mesures previstes arran de la reforma sanitària”, que durant el 2017 “encara no ha pogut veure resultats”.
Tot i això, el dèficit de l’any passat es va quedar en 800.000 euros, ja que el SAAS va poder ajustar-lo. “Hem compensat gran part d’aquest dèficit amb mesures d’eficiència i estalvi”, va explicar Buendia, que sumen 1,1 milions d’euros. “Aquest diferencial és el dèficit que queda de 8.000.000 d’euros del 2017”, va dir. Per a l’any passat es van pressupostar 63 milions d’euros. Els ingressos es van situar en 59,5 milions mentre que les despeses es van situar en 60,3 milions. La diferència provoca aquests 800.000 euros de dèficit que se sumen als 15 milions previstos per al 2017.
Més casos d’oncologia
Pel que fa a altres dades destacades que es desprenen de l’última memòria del SAAS, en els sis primers mesos de l’any hi ha hagut 462 pacients d’oncologia, molt a prop de les xifres obtingudes durant el 2016, quan en van ser 498. I és que el 2017 hi va haver un increment del 10%, atès que es van situar en 547 pacients. La contractació d’un coordinador d’àrea, la implementació de més comitès de tumors, nous protocols d’atenció i el reforç de les aliances amb l’hospital Clínic de Barcelona expliquen que hi hagués aquesta tendència a l’alça, segons va apuntar la direcció.
“Amb aquestes accions s’ha augmentat la confiança en l’oncologia del país”, va explicar el director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, en una aposta “per la formació continuada dels nostres professionals”. Actualment hi ha un servei d’infermeria especialitzat, oncologia i hematologia, mentre que abans només hi havia dos oncòlegs puntuals. Segons Martínez Benazet, l’objectiu és millorar l’oncologia.
Precisament una de les línies d'actuació del SAAS pretén reforçar les aliances amb altres centres, a través de més col·laboracions, per tal d’incrementar els serveis. D’aquesta manera, segons el director general, Josep Maria Piqué, “hi ha procediments que es podrien acabar fent aquí”. En aquest sentit, va posar els exemples de la cirurgia vascular o l’oftalmologia, amb intervencions que ja es fan al país. “Tenim dos cirurgians basculars que estan començant a implementar tècniques que abans no es feien”, va indicar Piqué.
Entre els objectius del SAAS també hi ha el d’augmentar la cirurgia major ambulatòria, que el 2017 ja es va incrementar un 9,2%. La intenció és arribar a un 80% d’operacions sense necessitat d’ingrés. Fins al juny hi ha hagut 1.132 intervencions d’aquest tipus en què els pacients han pogut tornar a casa. Això ha afavorit que el nombre de llits també s’hagi reduït. L’any passat n’hi havia 135, amb una mitjana de 112,29 d’oberts, una xifra que aquest any encara baixarà més, fins als 125, ja que fins al juny la mitjana se situa en 104,83 llits. “Ajustem els nostres recursos d’una forma més eficient”, va dir Martínez Benazet.
GUITÉRREZ, NOU CAP DE SERVEI EN FUNCIONS D'URGÈNCIES EN ESPERA D'UNA NOVA TRIA
Segons va apuntar ahir la direcció del SAAS, recentment es va designar Marcos Gutiérrez com a nou cap de servei en funcions d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. “L’antic cap encara no s’ha incorporat a l’hospital”, va assegurar Martínez Benazet. “De moment tindrem un cap de servei temporal nomenat des de fa poc”, va explicar. Ara per ara Josep Gómez Jiménez encara està de baixa “pendent d’un tema personal” i la voluntat de l’hospital és rellevar-lo de les seves funcions una vegada es reincorpori a l’activitat. A partir de llavors es publicarà un edicte perquè “qui vulgui” es pugui presentar a cap de servei, va assegurar la direcció del SAAS. Sobre la situació de la plantilla, Martínez Benazet va destacar que aviat es tancaran les noves incorporacions amb un nou treballador a partir de l’agost. Així, hi haurà en plantilla 28 persones. La previsió és que entre el setembre i l’octubre tots els facultatius ja s’hagin incorporat a la feina de manera plena. A la pràctica en seran 27,5 perquè alguns faran mitja jornada. En aquest sentit, Martínez Benazet va celebrar l’augment del nombre de treballadors, que va qualificar com un “respir” per facilitar i millorar les condicions de feina. A més, va destacar la bona feina dels “grups de treball”. “S’han millorat molt les coses”, va remarcar el director assistencial del SAAS.