Edifici emblemàtic

La construcció de l'edifici The Cloud s'iniciarà el setembre vinent

Quatre constructores andorranes s’han presentat al concurs per construir l’edifici, que ha d’estar acabat el 2021

La construcció de l'edifici The Cloud s'iniciarà el setembre vinentXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les obres per erigir l’edifici The Cloud començaran al setembre. Uns treballs que inclouen la construcció de l’estructura, els fonaments i les instal·lacions tècniques, i que tenen un cost estimat d’uns 31 milions d’euros. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va confirmar ahir en declaracions al Diari que el calendari amb el qual treballa el Govern preveu començar a construir les bases de l’edifici tornant de vacances. Així mateix, va avançar que la setmana que ve se sabrà quina empresa ha guanyat el concurs per fer El Núvol.

Un total de quatre empreses s’han presentat al concurs. Tres andorranes : Progec, Copsa, Pidasa, i una unió temporal d’empreses (UTE) entre les quals hi ha Locubsa. Són quatre de les vuit constructores que van retirar el plec de bases i van presentar propostes fins ahir, dia que finalitzava el termini de presentació d’ofertes. Ara el Govern s’ha fixat un termini d’uns dies per analitzar quines propostes compleixen els requisits administratius i triar l’oferta més adequada al projecte.

El ministre Torres es va mostrar “molt content i molt satisfet” pel fet que s’hagin presentat fins a quatre propostes, un nombre important tenint en compte que és “un edifici d’una complexitat important” amb estructura de ferro i vidres a la façana, va argumentar.

Problemes amb el plec

El termini de presentació d’ofertes es va allargar quinze dies després que algunes empreses interessades a concórrer a la licitació denunciessin que la documentació estava incompleta. En concret, van queixar-se del fet que en el plec de bases que recollia les condicions tècniques que defineixen el projecte hi mancava el contracte que estableix la relació entre les empreses i l’administració. Un conveni que estipula les condicions de pagament i si la licitació s’ha de fer amb la modalitat clau en mà, o sigui amb el preu de l’obra tancat.

Aquest fet va portar el Govern a convocar una reunió amb Andor­ra Telecom i empreses constructores del país on es va alertar del risc que el concurs quedés desert i s’hagués d’esperar a la propera legislatura. Per això es va ampliar el termini dues setmanes i es va aclarir que el projecte estaria fet clau en mà, és a dir, que el cost no podrà superar els 39 milions d’euros. Torres va explicar que “vam fer uns ajustos que van ser celebrats pels constructors i d’aquí vam arribar a un acord per poder allargar el termini uns dies més”, fins ahir. El titular d’Ordenament Territorial va negar que aquest fet influís en el fet que algunes empreses que van retirar el plec de bases no acabessin presentant ofertes, i en aquest sentit va assegurar que “a les reunions posteriors es van aclarir tots els dubtes i se’ns va felicitar perquè el projecte estava extremament especificat”. “Ha tingut molt bona acceptació”, va manifestar. És un concurs de caràcter nacional al qual només han pogut participar companyies andorranes, fet que va crear divisió al si de l’executiu, ja que hi ha ministres que consideren que hauria d’haver estat de caràcter internacional.

La licitació actual correspon a la tercera fase de les obres, que l’executiu té la intenció que finalitzin l’any 2021. La tercera és la fase econòmicament més important: costarà uns 31,5 milions, als quals s’han de sumar els 800.000 euros de l’enderrocament i també els honoraris dels arquitectes, que rondaran els dos milions. D’aquesta manera, la quarta i dar­rera fase d’edificació, interior i acabats no podrà superar els cinc milions, ja que el cost total s’ha fixat en els 39 milions.

tracking