Relacions bilaterals
Martí augura que la relació amb Espanya “s'enfortirà” en el futur
Toni Martí augura que els lligams entre els dos països “s’enfortiran encara més en el futur”
Malgrat ser fortes, Andorra i Espanya encara han de fer camí per potenciar les seves relacions bilaterals. Aquesta és la conclusió que es pot extreure dels discursos d’ahir en l’acte d’inauguració de l’exposició 25 anys de segells del Correu Espanyol a Andorra, que va tenir lloc al Consell General i que alhora va servir per commemorar el quart de segle de l’inici de les relacions diplomàtiques entre tots dos països. Des del Govern es considera que encara hi ha marge per a la consolidació, que passa per la celebració de la Cimera Iberoamericana de l 2020 i per la posada en marxa del sistema GPS a l’aeroport d’Andorra-la Seu.
Si bé el cap de l’executiu, Toni Martí, va expressar ahir que “les excel·lents relacions bilaterals entre Espanya i Andorra s’enfortiran encara més en el futur”, va remarcar que “sempre hi ha coses pendents”. Ara bé, Martí es va mostrar confiat que tant la cita internacional com el mecanisme per rellançar la infraestructura aeroportuària es materialitzaran. En aquest sentit, també va posar en relleu la trobada que mantindran demà a Nova York la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el seu homòleg espanyol, Josep Borrell, per tractar les col·laboracions entre els dos països.
Martí, que va reconèixer el desequilibri que hi ha actualment respecte del pes econòmic que té Espanya en detriment de França, va manifestar la “importància” de mantenir unes bones relacions amb Madrid, així com de reforçar les que es tenen amb París. “Ja ens agradaria tenir el mateix pes amb França”, va destacar el cap de Govern, que es va comprometre a continuar treballant per promoure la importància del país gal i alhora obtenir més inversió estrangera més enllà dels països veïns per “guanyar sobirania”.
APORTACIONS AL CREIXEMENT
El cap de Govern no només va voler destacar les aportacions econòmiques, sinó també les culturals de diferents indrets d’Espanya, en especial les que han provingut de Catalunya i d’Andalusia. “Sempre dic que Andorra s’ha fet gran gràcies a les aportacions vingudes d’arreu”, va manifestar Martí.
Per la seva banda, el discurs de l’ambaixador espanyol al Principat, Manuel Montobbio, també va insistir en el fet de fer un pas més en les relacions entre Andorra i Espanya. El representant del país veí va destacar els canvis que ha fet el país quant a l’homologació fiscal i a la seva “inserció internacional”, que ha suposat una “gran transformació de l’Andorra contemporània”. A més, va considerar que la culminació d’un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) és “un punt de referència” cap a una nova visió del Principat des de l’exterior.
Montobbio va subratllar que cal portar les relacions entre tots dos països “a la màxima potencialitat”, després de les etapes anteriors des de l’entrada en vigor de la Carta Magna. Montobbio, que va posar com a exemple els 39 tractats bilaterals signats entre els dos estats com a mostra de bona entesa, va assegurar que “el ple desenvolupament” de les relacions institucionals es produirà amb la visita del rei Felip VI durant la Cimera Iberoamericana. A més, va convidar a reforçar el coneixement que es té del Principat a l’Estat espanyol des del vessant polític i social, que “no és l’Andorra dels clixés que podien existir fa uns anys”.
El síndic general, Vicenç Mateu, va voler ressaltar els acords signats entre tots dos països d’ençà de l’adopció de la Constitució, ara fa 25 anys, en aspectes com són la circulació de persones, de fiscalitat, d’educació i de medi ambient. Alhora va destacar “l’excel·lent clima de cooperació” que hi ha actualment entre el Principat i el govern espanyol.