Política

Els funcionaris triaran entre tres horaris per poder conciliar

A partir del 10 de setembre s’inicia una prova pilot i cada departament triarà si manté la jornada actual o si la fa partida o intensiva cada dia

Els funcionaris triaran entre tres horaris per poder conciliarSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Govern realitzarà una prova pilot durant el tercer quadrimestre de l’any per flexibilitzar la jornada de treball dels funcionaris de l’administració general en una mesura per seguir millorant la conciliació familiar i laboral dels seus empleats. Així, s’inclouran dos tipus nous de jornada laboral, de manera que els departaments que vulguin podran mantenir el mateix horari actual, de 8 hores i 15 minuts de dilluns a dijous i de 7 i intensiva els divendres, o optar per les altres dues modalitats. La primera és una jornada ininterrompuda de 7 hores 45 minuts de dilluns a divendres i de 7 hores i mitja les setmanes d’intensiva, i el segon, una jornada partida de dilluns a divendres i fent les mateixes hores. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar la proposta després del consell de ministres i va explicar que cada departament es podrà acollir “en funció de les seves necessitats, però que sempre garanteixi el servei amb els mateixos termes actuals”, va dir el ministre. Perquè tot això encaixi, caldrà ampliar els horaris d’entrada, que passarà a ser d’entre les 7.30 hores a les 10. El ministre va afegir que el nou reglament també preveu els temps de descans, que són de 30 minuts per a la jornada ininterrompuda, i d’un màxim de dues hores seguides en la partida. En aquest cas, també es podran fer aturades de descans de 10 o 20 minuts al matí i a la tarda.

La prova pilot començarà el 10 de setembre i finalitzarà el 31 de desembre. Després es farà una avaluació a partir de les enquestes al personal de l’administració i als usuaris, “i aleshores decidirem si hi donem continuïtat”.

Llei per a la no-discriminació

Cinca va anunciar la mesura després que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, anunciés que el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que el consell de ministres va aprovar ahir, contempla que s’haurà de tirar endavant un pla específic amb mesures per afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar. Espot va admetre dificultats en sectors com ara el comerç o la restauració, però va apostar per fer esforços. El ministre va tornar a presentar el contingut del projecte de llei després que s’hagin recollit aportacions d’entitats i va asse-nyalar que un dels canvis és que es permetrà accedir als programes d’inserció laboral a totes les persones que estiguin en risc d’exclusió social, no com fins ara, que només es centraven als col·lectius específics que marcava la llei. Una altra novetat és que es posa de manifest que la discriminació per raó de sexe o gènere s’haurà d’especificar, és a dir, sexe o gènere femení , “perquè malgrat que un home sí que pugui patir discriminacions, aquestes no seran de sexe o gènere”. També es modificarà la Llei de la funció pública per incloure el dret a la igualtat salarial entre homes i dones (també està previst al Codi de relacions laborals). Finalment “aquesta llei marc permetrà obrir la porta a treballar i a aprovar, encara que potser no aquesta legislatura, una llei per la igualtat efectiva entre homes i dones”, va destacar el ministre, que va afegir que moltes d’aquestes millores s’havien fet per les aportacions de l’associació Acció Feminista.

La llei preveu reforçar la tutela efectiva del dret a la igualtat mitjançant l’establiment de garanties judicials, administratives i institucionals precises, que ofereixin una protecció i una reparació adequades a les persones víctimes de discriminació. Les obligacions que emanen de la nova llei obliguen a modificar diversos textos, entre els quals el de contractació pública. I és que a partir de l’aprovació de la llei d’igualtat, les empreses que acreditin bones pràctiques en aquest sentit podran sumar punts a l’hora d’aconseguir una adjudicació, i a l’inrevés, podria quedar exclosa d’aquesta oportunitat si no compleix amb la llei.

País observador de la CPLP

El ministre Cinca també va informar que des d’ahir Andorra és nou membre de l’organització de Caps d’Estat i de Govern de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP), en qualitat de país observador. El ministre confia que aquesta oportunitat generarà la possibilitat de crear nous vincles culturals, polítics i econòmics, en el marc d’aquest fòrum multilateral.

tracking