Fi d'una obra emblemàtica

La fi de The Cloud

Les quatre ofertes que aspiraven a la construcció de l’edifici superen amb escreix el pressupost previst i fan inviable el projecte

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

The Cloud no tirarà endavant. El projecte emblemàtic anunciat el 2014 i que ha generat opinions enfrontades des de llavors, s’abandona després que l’obertura de plecs constatés que les quatre ofertes presentades superaven de molt la previsió d’inversió que havia fet Andorra Telecom. Dimarts a la tarda es coneixia el detall de les ofertes i ahir a primera hora del matí es convocava un consell d’administració extraordinari en què es decidia suspendre l’adjudicació del projecte per ser econòmicament inassumible. Per a aquesta fase, la tercera, la quantitat prevista era de 28,7 milions d’euros i l’oferta més econòmica de les quatre (que cor­respon a l’UTE Cevalls-Locubsa) és de 40,6. Les altres tres són de 44,6 milions (Pidasa), 46,9 (Progec) i de 60,7 (Copsa).

“Imports inassumibles per a Andorra Telecom”, va manifestar el seu director general, Jordi Nadal, que va ser el primer a donar explicacions sobre la decisió, ahir al matí. A la tarda ho va fer el ministre d’Ordenament Territorial i president del consell d’administració d’Andorra Telecom, Jordi Torres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Tor­res va qualificar de “sorpresa inesperada” el detall de les ofertes i hi va afegir que per “responsabilitat política” no es podia tirar endavant una inversió amb risc de no ser rendible. El cost total planejat per a l’edifici eren 39,5 milions d’euros que es dispararien fins als 55 amb l’oferta més barata de les quatre.

La suspensió de l’adjudicació va ser una de les dues decisions del consell d’administració extraordinari. L’altra demanar explicacions al despatx d’arquitectes i la propietat delegada, els tècnics responsables del càlcul estimatiu dels treballs. “Em consta que ja s’han posat a treballar”, va assenyalar el ministre, que va asseverar que “de moment demanem explicacions, i si escau demanarem responsabilitats”.

Un actiu a aprofitar

La setmana que ve, en un nou consell d’administració, aquestes explicacions hauran d’estar sobre la taula. El ministre va avançar que els costos es disparaven especialment en l’estructura de fer­ro i en els vidres que havien de bastir la façana, i va admetre que ja havien recollit alguns “imputs” que el preu podia ser superior al previst. De fet, va recordar, es van mantenir reunions amb els constructors per resoldre inquietuds i que fins i tot es va allargar 15 dies el termini de presentació d’ofertes. No hi va haver retrets contra les empreses. “Segur que les ofertes estan ben estudiades”, va recalcar Nadal.

La nova reunió del consell d’administració també haurà d’abordar què fer a l’espai. Tots dos van coincidir també que allà hi ha un actiu que s’ha d’aprofitar però que ara és prematur dir què s’hi pot fer i si és una possibilitat un edifici de menors dimensions però amb una funcionalitat similar. També van defensar que es derruís l’antic edifici de la parapública malgrat que The Cloud s’hagi descartat perquè era “antic i inadequat”, va assenyalar Nadal. Les feines d’enderroc fan part dels tres milions d’euros que s’han invertit ja en el projecte. La redacció del mateix s’ha enfilat al milió d’euros. Una de les decisions que ja s’ha pres és que es retiraran les tanques de l’obra que actualment encerclen el ter­reny on s’havia de bastir la construcció perquè la zona pugui recuperar certa normalitat. La parcel·la “s’adequarà”, va assenyalar el ministre.

Jordi Torres, que va heretar una iniciativa concebuda quan Jordi Alcobé capitanejava Andorra Telecom, va afirmar que hi creia, com tot el Govern, i va insistir que la decisió es pren per “responsabilitat, perquè gestionem recursos públics”. En aquest sentit, va voler deixar clar que desviacions d’aquesta magnitud no se les han trobat en cap obra. I va recordar que si es va contractar una propietat delegada (el despatx de tècnics experts que representa Andorra Telecom i que ostenta l’empresa Gespro) va ser precisament per “tenir la garantia” que la construcció se situaria en el pressupost previst. Sobre què significa abandonar un projecte d’aquesta envergadura després d’altres obres en suspens, com ara la de l’heliport, Torres va defensar que la infraestructura de les Tresoles no està descartada i va recordar d’altres projectes ja en marxa, com ara el del tanatori o el de l’edifici que acollirà els frescos de Santa Coloma.

LA CRONOLOGIA

-El desembre del 2014 s’anuncia el guanyador del concurs d’idees per al projecte emblemàtic que s’ha de bastir al mig de l’avinguda Meritxell: és The Cloud, de l’arquitecte Gerard Arias.

-Jordi Torres hereta el projecte després de la dimissió de Jordi Alcobé, a final del 2016, i l’atura mentre n’analitza el dossier. Una de les qüestions que es planteja és encabir-hi el casino, que queda descartat. S’acaben fent d’altres aportacions, com ara un restaurant panoràmic.

-Es presenten quatre ofertes per a la construcció i totes superen de molt els 28,7 milions previstos. El concurs no especificava un pressupost per als treballs.

La fi de The Cloud

La fi de The Cloud

tracking