Els colliters volen un contracte de 10 anys amb els fabricants
Volen un compromís ferm per a la compra de la collita sense clàusules de penalització
L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) exigeix un acord pel qual els fabricants segueixin comprant el tabac als colliters per un període de com a mínim deu anys i sense penalitzacions després de l’entrada en vigor de l’acord d’associació. El col·lectiu considera que aquesta “és l’única fórmula que pot proporcionar l’estabilitat que necessita el sector agrícola” per a dur a terme la reconversió.
L’associació celebra la voluntat manifestada pels fabricants de mantenir l’acord històric amb l’APRA per a la compra de la collita de tabac per períodes llargs i renovables, però apel·la a la necessitat de “veure-la materialitzada mitjançant la signatura d’un nou acord que reculli aquesta declaració d’intencions de forma ferma”. Afirma que el període de trenta anys per a la transitorietat del tabac “permetrà proporcionar una gran estabilitat al sector industrial”, però lamenta que “aquesta continuïtat no es pot fer extensiva a hores d’ara als colliters”. “A la negociació de l’acord d’associació a l’APRA li manquen elements per donar per resolts satisfactòriament els acords presos en relació al capítol 24 relatiu al tabac”, manifesta. Per això reclama un nou contracte amb els fabricants que sigui d’un temps no inferior a la dècada i que no tingui clàusules de penalització.
Pel que fa a la progressiva reconversió que haurà d’afrontar el sector, l’associació avisa que caldrà fer “molts esforços”, entre els quals “destacaran els econòmics”, per “intentar trobar altres cultius i activitats que permetin reorientar les explotacions agràries fins que siguin viables sense l’ajut del tabac”.
Ajuts de la UE
Per tal de dur a terme aquesta transició –l’acord amb la UE preveu una moratòria de 30 anys, però a partir del setè ja s’hauran d’anar reduint els drets de duana–, afirma que “seran importants” els ajuts econòmics que destini el Govern de forma directa i també els que “al nostre entendre cal negociar amb la Unió Europea”. L’APRA destaca que “els intents de diversificació” demostren la dificultat que suposa trobar altres cultius i activitats per reorientar les explotacions agràries de forma viable “sense l’ajut del tabac”. Amb tot això, assenyala que un cop “assegurada l’estabilitat dels colliters per a un període llarg i realitzades les inversions necessàries per a la seva reorientació, el pas del temps dirà si l’acord assolit és un bon acord”.