Mandicó diu que el PS i L'A “busquen cadires”
El cònsol creu que les dues formacions s’han oblidat dels seus programes i que “per buscar vots, no tot s’hi val”
Un dels cònsols que encara no s’havia pronunciat sobre l’acord al qual han arribat el PS i L’A per formar una llista unitària a les llistes territorials de cara a les pròximes eleccions generals era el de Canillo, Josep Mandicó, que igual que els seus companys va carregar contra les dues formacions, a les quals acusa d’abandonar els seus programes polítics “per buscar la cadira”. “Aquest pacte no s’entén, però francament, ens preocupa més el que fem nosaltres que no pas el que puguin fer ells”, va dir, i va afegir que “sempre els hem sentit parlar de programa i de projecte polític però al final ens hem oblidat de tot i ara anem a buscar cadires”. Per Mandicó aquesta estratègia només pretén “buscar vots”, però “no crec que valgui tot per aconseguir-ho, però en el fons que facin el que vulguin”, va expressar. Per tot plegat, el cònsol canillenc insistia a seguir el seu full de ruta de DA i despreocupar-se del que facin els adversaris polítics. “Nosaltres hem de continuar amb la nostra forma de fer i seguir creant il·lusió entre els nostres, i si al final perdem les eleccions, mala sort, senyal que el poble no ho volia.”
Un acord, no un pacte
Des del partit liberal, el conseller general de la formació, Ferran Costa, va defensar el projecte amb el PS, però recorda que “no és un pacte, sinó un acord i una estratègia electoral”. Segons va indicar, la voluntat de les dues forces “no és fer un pacte” sinó “arribar a un acord” per “garantir la proporcionalitat dels resultats”. “Nosaltres no farem cap pacte, sinó que volem crear llistes conjuntes. És només una estratègia electoral en forma d’acord perquè els comitès parroquials que ho considerin, estableixin llistes conjuntes.” En aquest sentit, Costa va afirmar que aquest mes de juliol s’estan fent reunions de tots els comitès parroquials per determinar si volen formar-la o no, i a partir d’aquí trobar els punts en comú per arribar a acords.
Respecte a les crítiques que han fet diferents cònsols, Costa comenta que el procés ha estat clar i transparent i que s’ha fet a la llum pública, i recorda que DA va fer el mateix per desbancar el Govern de Jaume Bartumeu. “Insisteixo que no és un pacte. La diferència amb el que van fer ells, és que nosaltres ho hem fet per avançat, de manera transparent i explicant-ho als nostres electorss sense intentar confondre’l amb estratègies electorals estranyes. En el fons ells van crear un calaix de sastre amb gent de totes les ideologies possibles per fer fora l’antecessor que governava.” En aquest “calaix de sastre”, el conseller general incloïa la cònsol major d’Andorra la Vella, que va afirmar que l’estratègia dels partits de l’oposició, si era intencionada, era frau de llei i anava contra l’esperit de la llei. “És molt paradoxal que ho digui ella, que havia estat militant del partit liberal i ara està en una altra formació, amb DA, amb moltes visions diferents i per derrocar l’antic Govern”.
Aquesta mateixa setmana el PS afirmava que la seva voluntat era tancar el pacte a les set parròquies i que seguirien negociant després de l’estiu.
COSTA NEGA LA CRISI EN EL COMITÉ PARROQUIAL D'ESCALDES
El conseller general va negar que hi hagués cap crisi al comitè parroquial d’Escaldes després de la dimissió, entre altres, de França Riberaygua. Costa reconeix dues dimissions però les atribueix a la dinàmica d’un partit. “Una persona que no estava d’acord amb els nostres posicionaments ha abandonat el partit, però no passa res perquè som dinàmics”. En aquest sentit, Costa va manifestar que moltes altres persones els han mostrat suport i tenen ganes d’afiliar-se. “Els darrers mesos tenim, ja no una allau de persones, però sí una quantitat important de nous militants. La política evoluciona i hi ha dinàmiques que fa que algunes persones se sentin més còmodes i d’altre no”. Sí que admet Costa que a més de les dues baixes, més persones que havien de fer-se militants es van tirar enrere. Respecte a la possibilitat que puguin pactar amb la gent de Virtus Unita o amb SDP, el conseller general de L’A no hi dona importància i entén que forma part de la llibertat de cadascú. “Que parlin amb qui vulguin. Això forma part de l’art de la política i crec que és legítim i sa per a la democràcia que els electors tinguin molt on triar i escollir.”