FINANCES
Standard & Poor's manté el ràting amb perspectiva estable
La qualificació de BBB podria millorar en funció de les negociacions amb la UE i l’FMI
L’agència de qualificació Standard&Poor’s (S&P) manté la qualificació del ràting sobirà d’An- dorra a BBB. La nota emesa divendres a la nit per l’agència tampoc varia la perspectiva, que segueix estable. D’aquesta manera, el Principat conserva la mateixa nota que fa un any i que va ser ratificada a principis d’aquest 2018, després que la crisi de BPA provoqués una reducció de la nota i que va deixar el bo de l’Estat a un pas de ser considerat porqueria.
El Govern es va mostrar satisfet per l’avaluació d’S&P, que deixa la porta oberta a incrementar la nota en funció de l’evolució de les negociacions amb la Unió Europea (UE) per culminar un acord d’associació i si es decideix finalment ingressar al Fons Monetari Internacional (FMI). En l’informe, els examinadors consideren que tenir entrada a aquests dos espais permetria al Principat tenir prou cobertura en cas d’una possible crisi financera. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va mostrar-se satisfet pels resultats i confia a poder recuperar la nota de BBB+ que el país tenia abans de l’esclat del cas BPA. Ara bé, reconeix que “baixar és molt ràpid i pujar és molt lent”. “En tres setmanes vam baixar de nota dues vegades, i recuperar això és una qüestió d’anys”, va expressar Cinca.
Com a aspectes negatius, el text remarca que el país segueix depenent en gran mesura del sector financer i que un sotrac del sector podria posar en perill el sistema del país per la quantitat de persones que hi treballen (5% del total d’assalariats el 2016) com pel seu pes dins del PIB (d’aproximadament el 20%). Amb tot, Cinca matisa que aquest és un avís al qual han de fer front tots els països desenvolupats i subratlla que a causa de la globalització, una crisi pot acabar tenint un abast “més ampli”. En tot cas, Cinca també remarca, tal com recull l’informe, que cal fer un pas endavant per diversificar l’economia, si bé puntualitza que el sector financer seguirà sent important al país. “Has d’anar fent de manera pausada per no posar en perill el que tens i obrir noves oportunitats”, reconeix Cinca, que afegeix que la petitesa de països com Andorra comporta que es depengui en major mesura del sector dels serveis. “La nostra petitesa no ens permet crear gaires indústries del sector químic o farmacèutic, però és evident que tot i ser un país fort en serveis, hem de potenciar-los perquè són la clau de volta de la diversificació”, explica.
En l’informe, l’agència qualificadora del ràting no creu que les eleccions i un possible canvi de color a l’executiu afecti negativament la nota i alhora, estima que el PIB creixerà el pròxim any al voltant de l’1,5% gràcies, en gran part, a la millora econòmica dels països del voltant com França i sobretot Espanya, del qual el Principat en té una forta dependència tant a nivell turístic com comercial.