seguretat social
La CASS reduirà els actes mèdics amb permís previ
La parapública estudia implemenar un forfet de sessions del servei de fisioteràpia per tal d’evitar el consentiment
“Veiem que estem demanant moltes enteses prèvies per fer segons quins tipus de tractaments.” D’aquesta manera va anunciar ahir la directora general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Joaquima Sol, la voluntat de la parapública de reduir el gruix d’autoritzacions prèvies per agilitzar proves com per exemple radiografies i resonàncies o serveis de fisioteràpia. En concret, Sol va referir-se als contactes amb el Col·legi de Fisioterapeutes per posar en marxa un forfet que donarà dret a un nombre determinat de sessions sense haver de demanar el consentiment previ de la CASS.
“Volem valorar i revisar els criteris per establir en quin cas es necessita realment l’entesa prèvia i que el metge ho ha de tramitar a la CASS perquè la CASS doni l’autorització o quan es pot fer d’una forma més automatitzada”, va dir. De fet, segons va assenyalar Sol, aquesta mesura, en què l’ens ja està treballant, forma part d’un paquet d’objectius que la parapública s’ha fixat per enguany amb la idea d’optimitzar els recursos sanitaris.
En aquest sentit, la directora general de la parapública va recordar la figura del metge referent i va informar que “està a punt de ser aprovada per Govern”. El president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, Jean Michel Rascagneres, va remarcar que aquesta “no és una proposta de la CASS”, i que encara no és el moment de fer públic el criteri de la parapública, si bé va reconèixer que servirà per “disuadir” l’ús de l’especialista.
El règim dels autònoms
D’altra banda, Rascagneres va apuntar que el nou consell d’administració, que ahir va celebrar la seva primera reunió, va tractar la reforma del règim dels autònoms.
En aquest sentit, Rascagneres es va mostrar favorable que sigui “equitatiu, proporcional i que globalment els ingressos siguin els mateixos”.
TRIBUNAL MÈDIC PER VALORAR LES ALTES I INVALIDESA
En la seva primera reunió, el nou consell d’administració de la parapública va tractar la modificació de la llei de la CASS i va proposar la creació d’una eina per resoldre les discrepàncies entre el metge de la CASS i el doctor extern sobre les altes o les invalideses dels cotitzants. En concret, Jean Michel Rascagneres va avançar que es tracta d’un tribunal mèdic format per tres doctors: un de la CASS, el metge pèrit i un de designat pel servei de medicina legal i forense. Aquests tres professionals dictaran un informe conjunt que el consell d’administració haurà d’acceptar. Rascagneres va afirmar que d’aquesta manera s’evitaran litigis i que el consell de la parapública “faci coses que no ha de fer”.
LA TRETZENA PAGA DELS JUBILATS "UN TEMA POLÍTIC"
Davant la demanda del Raonador del Ciutadà d’una tretzena paga per als jubilats amb pensions baixes, Rascagneres va assenyalar que es tracta d’un “tema més de l’àmbit social que no pas de la CASS”. De fet, va afirmar que és “un tema polític” i va considerar que implementar aquesta mesura suposaria un increment del pressupost de Govern perquè “hi ha temes socials que s’han de finançar”. Respecte als objectius que s’ha fixat la CASS per al 2020, Rascagneres en va voler destacar la necessitat de millorar l’atenció que es fa a l’usuari a través de formació específica als treballadors i també la importància de fomentar l’administració electrònica.
ALERTA DE LA "URGÈNCIA" AL SISTEMA DE PENSIONS
Jean Michel Rascagneres va alertar ahir de la “urgència” per implementar les mesures per garantir el sistema de pensions. “És un tema de matemàtiques, les xifres canten i hi ha un problema”, va destacar. Rascagneres va demanar que s’actuiï “i no esperar que ens arribi a sobre el 2030, quan evidentment la situació serà encara més tensa”. De fet, va informar que una de les primeres coses que va fer el nou consell d’administració va ser repassar les mesures que l’antic òrgan de representació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va fer arribar a l’executiu i alConsell General per tal de garantir el sistema. En aquest sentit, Rascagneres va posar l’accent en el fet que la proposta es va fer en un context econòmic concret i que ara potser cal afegir-hi millores. El president del consell d’administració de la CASS, personalment, no considera que hi hagi grans modificacions respecte a la proposició inicial, ja que va ser “el més eficient i el menys traumàtica possible”. D’altra banda, va reiterar que les solucions s’han de posar en marxa “demà i no demà passat”. “És una dificultat que sigui qui sigui qui acabi governnt tindrà”, va sentenciar.