edifici emblemàtic
La construcció creu que el Govern no volia fer The Cloud
Els constructors consideren que Govern no ha volgut fer l’edifici i n’ha exagerat el sobrecost
El sector de la construcció està enfadat amb el Govern perquè considera que l’executiu no volia fer The Cloud i n’ha exagerat el sobrecost intencionadament per renunciar a l’obra. Les crítiques parteixen del fet que l’executiu va fer una estimació de 55 milions de preu final, cost sensiblement per sobre del pressupostat i que segons les diferents fonts consultades no es correspon amb la realitat, sinó que és una exageració “volguda”. El sector defensa que amb el sobrecost real l’obra podia estar a prop dels 50 milions d’euros, i que se n’han sobrecarregat cinc més amb l’única finalitat de descartar l’obra.
L’enfadament es complementa amb el fet que hi havia una proposta que contemplava fer l’edifici per una quantitat que permetia haver tingut les claus en mà per 44 milions d’euros. Veient que l’executiu havia posat una xifra baixa com a límit es van presentar una sèrie d’alternatives que reduïen el cost global a canvi de fer modificacions que no canviaven de forma gaire important l’edifici. La proposta més destacada era fer l’obra sense incloure la segona planta soterrada per a aparcaments. Aquesta part de l’edificació era especialment costosa perquè la zona té corrents subterranis d’aigua que obliguen a establir un sistema de contenció i eliminació d’aigua molt onerós. Suprimir la planta menys dos comportava estalviar gairebé de forma automàtica uns cinc milions d’euros.
La proposta recollia que es podia prescindir de la segona planta soterrada perquè un cop es situava la rampa d’accés només hi hauria lloc per a una dotzena de places d’aparcament. Es considerava que aquesta reducció no significava un canvi significatiu en el conjunt de l’obra, perquè es mantenia el mateix espai operatiu i es comptava amb les places d’aparcament del soterrani menys u. A més hi havia una sèrie de modificacions de tipus tècnic que podien haver encongit encara més el cost final i que tampoc haurien derivat en una reducció subs-tancial de les expectatives. La desviació, al final, se situava lleugerament per sobre del 10% respecte dels 39 milions que havia fixat com a sostre l’executiu.
El sector de la construcció, segons les fonts consultades, entén que si l’executiu realment volia tirar endavant l’edifici (i el problema era el sobrecost) s’hauria avingut a negociar els possibles canvis que permetessin estar en una xifra prop del límit fixat.
TONI MARTÍ 'IRROMP' AL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ
El primer consell d’administració d’Andorra Telecom després de “suspendre” la construcció de l’edifici The Cloud pel sobrecost de les ofertes presentades va tenir un protagonista inesperat. El cap de Govern va aparèixer ahir al matí al despatx de Jordi Torres, seu de la reunió, per prendre la paraula quan feia pocs minuts que s’havia començat a analitzar la polèmica decisió. Martí va insistir en la mateixa línia argumental de dilluns després de dinar a AINA. Va admetre errors i que tothom s’havia equivocat, i va qüestionar si van estar ben assessorats en tot el procés fins a descartar el projecte. L’ordre del dia preveia rebre i analitzar la documentació presentada pels arquitectes i per la propietat delegada, com així va ser. També la presència de membres d’aquest organisme per intentar aclarir els dubtes dels consellers de l’operadora sobre les desviacions tan accentuades entre les ofertes i l’estimació d’Andorra Telecom. La irrupció de Martí va alterar el programa previst i s’han emplaçat a una nova reunió un cop estudiats els informes i es disposin dels nous que s’han demanat. L’embelliment i adequació de la zona sense The Cloud es farà com es va dir.
L'OPOSICIÓ CRITICA LES JUSTIFICACIONS QUE VA DONAR GOVERN
Les justificacions que va donar dilluns Toni Martí per aturar les obres de The Cloud no han convençut l’oposició. El conseller del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va criticar que el cap de Govern ho atribuís a la possibilitat de no haver estat ben assessorats a l’hora de presentar el projecte. “És una explicació lamentable”, va etzibar Costa, que va afegir que l’argument del líder de l’executiu és “d’una covardesa total i absoluta”. Segons el parlamentari, això “demostra una manera clara i simptomàtica de l’era Martí, en la qual no només s’ensorren els projectes emblemàtics, sinó que els ministres emblemàtics no en volen saber res i van cap a casa”, va dir Costa, referint-se també a l’anunci del ministre de Finances, Jordi Cinca, que no continuarà en la primera línia política un cop acabi la legislatura. Per la seva banda, el conseller independent de la Massana, Carles Naudi, va assegurar que “aquí el problema és polític, i no d’Andorra Telecom”, i va retreure al Govern que anteriorment no fes un estudi dels costos. Des del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili va titllar els arguments de Martí “d’excuses de mal pagador”. “Ells s’havien d’assegurar el millor assessorament possible”, va dir Gili, que creu que el Govern ha gestionat de manera “poc seriosa” el projecte emblemàtic que s’hauria d’haver ubicat a la capital. Finalment, SDP va criticar la “mala gestió de diners públics” i va demanar la dimissió del ministre Jordi Torres i del director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal. Pel que fa al futur de la parcel·la en què no s’aixecarà The Cloud, L’A creu que és d’hora per proposar nous projectes perquè s’han d’haver estudiat abans, un parer que també defensa el PS. Per la seva banda, Carles Naudi és més favorable a “recuperar el potencial econòmic”.