SEGURETAT SOCIAL
La fisioteràpia coberta per la CASS es limitarà a 30 sessions
El consell d’administració de la parapública estudia implantar un forfet de 10 visites inicials i 20 d’extra, la resta les hauria d’assumir el pacient
El nou consell d’administració de la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) està estudiant limitar el servei subvencionat de fisioteràpia a un màxim de 30 sessions. La degana del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes d’Andorra, Edith Rascagneres, ha explicat al Diari que la idea que s’està plantejant la parapública és posar en marxa un forfet que donarà dret a 10 sessions sense haver de demanar el consentiment previ de la CASS. És a dir, el metge de capçalera podrà, quan ho cregui convenient, prescriure el tractament de fisioteràpia de manera automàtica.
En el cas que el pacient esgoti les deu sessions del paquet inicial, seria derivat sistemàticament a la visita d’un metge rehabilitador per continuar amb les cures. Seguidament, segons ha assenyalat Rascagneres, el mateix metge rehabilitador podria tornar a posar el pacient en mans d’un fisioterapeuta a través d’un nou forfet. Aquest forfet, però, seria d’entre 10 i 20 sessions com a màxim, depenent de les patologies tractades o del propi criteri del doctor.
D’aquesta manera, el pacient podria gaudir d’un màxim de 30 sessions subvencionades. “Si el pacient entén que necessita sessions més enllà de les 30 s’ho haurà de pagar ell mateix de la seva pròpia butxaca, no li serien reemborsades per la Seguretat Social”, apunta la degana dels fisioterapeutes del país.
“Procediment restrictiu”
En aquest sentit, Edith Rascagneres afirma que es tractaria d’un procediment “bastant restrictiu”, ja que per exemple, “si tens mal a un genoll et donarien un nombre de sessions que està lluny de les 30 o 25 que rondem actualment en aquest tractament”.
En aquest sentit, Rascagneres posa l’accent en el fet que ja s’ha dut a terme una primera reunió entre la CASS i els col·legiats per negociar una proposta que ha generat “inquietud” entre els professionals del país. De fet, la degana dels fisioterapeutes del Principat ha traslladat una carta al consell d’administració de la parapública amb l’objectiu de mostrar el rebuig unànime dels col·legiats a la mesura. “Encara està molt verd, però nosaltres ja hem indicat les nostres inquietuds”, explica. “Al principi ens ho van presentar com que volien alleugerir l’accés a la fisioteràpia i tots els tràmits de l’entesa prèvia en les primeres sessions que demanaria el metge de capçalera”, lamenta. En concret, Edith Rascagneres afirma que la preocupació dels professionals se centra en el nombre limitat de 30 sessions que subvencionaria el forfet inicial i el segon forfet, així com la possible “vulneració del dret a l’usuari a la lliure elecció”. “Potser el pacient voldria continuar amb el seu metge de capçalera”, explica la representant dels fisioterapeutes.
“Si jo ara et dic que has d’anar a un metge rehabilitador, tu perds el traumatòleg o un metge referent amb el qual tens confiança”, argumenta. Així mateix, segons alerta la representant dels fisioterapeutes andorrans, el metge rehabilitador, a través del segon forfet de sessions, podria decidir enviar el pacient a un fisioterapeuta diferent del qual hauria atès al mateix pacient en el primer paquet de deu sessions.
LES CLAUS
1 Metge de capçalera
El paquet inicial seria de deu de sessions
El primer forfet donaria dret a un màxim de deu sessions de fisioterapia sense haver de demanar el consentiment previ de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Així, el metge de capçalera podria evitar el tràmit de l’entesa prèvia i agilitzar el tractament.
2 Metge rehabilitador
El segon forfet, entre deu i vint sessions
En el cas d’esgotar el forfet inicial de deu sessions, el pacient passaria a un metge rehabilitador. Aquest seria l’encarregat, si ho creu convenient, de tornar a derivar el pacient a un fisioterapeuta. Aquesta vegada, amb un paquet d’entre deu i vint sessions com a màxim.
3 Preocupació
Els professionals rebutGen la mesura
El Col·legi Oficial de Fisioterapeutes d’Andorra ja ha traslladat la seva preocupació al consell d’administració de la parapública. Els professionals argumenten que es tracta d’una mesura “restrictiva” en relació al nombre màxim de sessions subvencionades per la CASS.