Sistema Educatiu
Crítiques dels mossens al discurs del PS sobre la classe de religió
Els mossens critiquen el discurs dels socialdemòcrates i asseguren que la classe de religió no es fa servir per “adoctrinar ningú”
L’Església catòlica reprova les declaracions del president del PS, Pere López, que dijous durant la sessió del Consell General va acusar l’estament d’“adoctrinar” els alumnes que cursen l’assignatura de religió a l’Escola Andorrana. L’arxipreste de les Valls i mossèn de la capital, Ramon Sàrries, assegura que està “decebut” per les paraules del conseller socialdemòcrata i considera que l’adjectiu emprat per López “està fora de lloc”. “A mi em decep perquè pensava que estava a un altre nivell”, lamenta Sàrries, que al mateix temps assegura que li saben “molt greu perquè pensava que era un adjectiu que tenia una mica enterrat, però veig que encara el té en un calaix de la taula”.
“La religió ha d’estar al servei de la comunitat”, replica Sàrries, que assegura que l’ensenyament d’aquesta assignatura permet transmetre “valors socials i democràtics”. “Ningú pensa a fer servir la classe de cultura religiosa per adoctrinar”, manifesta el mossèn de la capital, que alhora posa en relleu el vessant cultural. “Per conèixer i interpretar moltes obres d’art que han estat impregnades per la cultura judeocristiana, també has de tenir una cultura religiosa”, afirma el mossèn de la capital.
Continguts 'correctes'
Quant als continguts, Sàrries considera que li semblen “bé” i assegura que dins de l’Església catòlica “hi ha un consens”. “De la religió en podem prescindir, però després no hi ha cultura”, considera Sàrries, que assegura que el currículum de l’assignatura “no és gens discriminatori”. “La cultura religiosa no es fa des d’una òptica partidista, sinó oberta”, conclou.
Per la seva banda, el delegat episcopal d’Ensenyament i mossèn de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, assegura que la matèria de religió en horari lectiu “no té cap objectiu adoctrinador” i creu que les paraules del conseller socialdemòcrata “tenen un rerefons polític”. “No es corresponen a la realitat”, critica Chisvert, que afegeix que “hi ha un desconeixement del que es fa” a les aules.
“En un país tan petit com el nostre, en què tots ens coneixem, qui vol sap què s’hi fa”, afirma, i assegura que cap mossèn imparteix l’assignatura de religió, sinó que els qui ho fan són “professors titulats” que compleixen amb el currículum exigit pel Govern. Chisvert, que afirma que s’ha reunit a títol personal amb membres del Partit Socialdemòcrata, remarca que a l’assignatura de religió també s’expliquen aspectes d’altres cultures religioses i defensa que la matèria es faci dins de l’horari lectiu. “Em vaig oferir a alguns membres del PS per donar-los a conèixer el que es fa per no fer afirmacions incorrectes”, recalca. En tot cas, Chisvert vol treure ferro a l’assumpte i assegura que al país hi ha altres problemes “per atendre”.
Defugir de la polèmica
“On no hi ha problema, jo no en faig un problema”, conclou el mossèn de Sant Julià de Lòria, que considera que el debat que posen els socialdemòcrates sobre la taula ja es va tractar fa més de 30 anys i que “ja està superat”. Sobre aquest aspecte, mossèn Ramon Sàrries diu que la qüestió està “superadíssima” i retreu al PS que torni a rellançar el debat. “Anem enrere i no endavant amb coses que estan molt superades i demostren que ni ho saben ni ho coneixen”, diu. Al mateix temps, Pepe Chisvert també recorda que a tots els països europeus es fa religió en horari lectiu, amb l’excepció de França, on a l’escola pública no s’imparteix, però als centres educatius privats sí.
Pel que fa a l’apunt que va fer Pere López sobre el fet que els alumnes que no cursen religió veuen frenat el seu ritme, mossèn Chisvert al·lega que l’alumne que fa religió també es pot sentir “discriminat” perquè no té l’ocasió de fer el seu treball personal que haurà de fer més tard. El delegat episcopal d’Ensenyament també subratlla que la Constitució “deixa ben clar que la família tria el model educatiu amb llibertat”. En aquest sentit, l’arxipreste de les Valls també defensa que l’escola “ha de poder oferir als pares que ho vulguin la religió en horari escolar”.