andorra telecom

Una tècnica de Govern està al centre de la polèmica per The Cloud

Jordi Torres va decidir a principis del 2017 situar-la al capdavant del projecte en detriment de l’equip d’experts

Una tècnica de Govern està al centre de la polèmica per The Cloud

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“De moment demanem explicacions, i si escau demanarem responsabilitats” al despatx d’arquitectes i a l’UTE Gespro que ha gestionat el projecte (propietat delegada). Amb aquestes paraules Jordi Torres insinua el 18 de juliol qui poden ser els responsables que s’hagi hagut de prendre la polèmica decisió de descartar la construcció de The Cloud. El discurs comença a canviar en poc menys d’una setmana. Toni Martí entona el mea culpa, admet errades i anuncia que obre una fase d’estudi per analitzar si han estat ben assessorats. L’equip d’experts deixa de ser l’únic responsable. Perquè la realitat és que des del gener del 2017, la cap del projecte és una arquitecta del Govern. De manera que la gestió del dia a dia va passar a mans de l’executiu, que amb el vistiplau d’Andorra Telecom redacta el plec de bases i fa l’estimació del cost. La decisió de situar l’excap d’obres de Construccions Modernes com a número u és exclusivament del ministre Jordi Torres. Gespro queda relegat a un paper secundari, tal com recorden al cap de Govern –i també altres coses– motiu pel qual Martí canvia d’estratègia i accepta que han d’assumir la part que els correspongui per haver enterrat un projecte que va sorgir a iniciativa del mateix executiu.

Continent sense contingut

La dimissió de Jordi Alcobé el 6 de novembre del 2016 altera tot el programa previst per a l’edifici emblemàtic. N’era el primer valedor com a ministre responsable de l’operadora. Torres agafa les regnes d’Andorra Telecom un mes més tard i atura el projecte. El que pretén en última instància és que es descarti definitivament. Considera que només és un continent sense contingut i massa car. En aquell moment veu irreal que la construcció de The Cloud no superi les previsions (que han anat variant) més optimistes. Toni Martí ho para i li diu que s’ha de tirar endavant. A partir d’aquí el programa pateix canvis significatius: se n’alteren els usos, creix la superfície comercial, es contempla que aculli el casino així com un restaurant panoràmic.

Els experts diuen que aquest no és el projecte que han avaluat i demanen que es redacti un nou contracte per les incerteses que envolten The Cloud. Alhora, els honoraris pactats amb Alcobé s’han acabat el gener del 2017. Tor­res s’hi nega i posa al capdavant l’arquitecta del Govern. Les desavinences entre aquesta i el directiu de Gespro, Joan Altimir, són irreconciliables, i des del ministeri es tanquen amb un “ja ens ho farem nosaltres”. Concurs per a empreses del país, 28,7 milions per fer l’edifici i un total de 39. Les 4 ofertes superen de llarg les previsions i van dels 40 milions fins als 60. L’operadora xifra que tot s’enfilarà fins als 55 milions (calcula desviacions per a l’última fase) i descarta el projecte. El sector diu que amb 44 milions es pot fer.

Tres en un

El consell d’administració de l’operadora es reuneix per primer cop una setmana després de rebutjar el projecte. Estan citats els tècnics i els arquitectes el dimarts 24 per intentar aclarir com s’ha arribat a aquest extrem. Martí hi apareix per sorpresa. Els experts recorden el paper secundari que tenen des del 2017 i assenyalen que van fer un informe quan van començar a sorgir les primeres veus d’alarma que les ofertes superaran les previsions. La seva xifra no és 28,7 milions, sinó 35. Els arquitectes de Barcelona, a la vista de com va la reunió, pregunten si estan allí per intentar reconduir el projecte o per buscar un culpable. Els responsables de Govern favorables a The Cloud interpel·len la tècnica, fet que encara tensa més una trobada que Martí acaba de forma salomònica: tots ens hem equivocat, recorda, i demana que els tres informes (tècnics, arquitectes i Govern) es fonguin en un. I que l’elaboració del dossier conjunt sigui coordinada per la tècnica del Govern.

El consell acorda també embellir la parcel·la i els carrers de la zona on s’havia de fer The Cloud.

CRONOLOGIA

Andorra Telecom anuncia a mitjans del 2014 que projecta un edifici singular a l’avinguda Meritxell

L’arquitecte Gerard Arias, amb un despatx de Barcelona, guanya el concurs d’idees. El desembre del 2014 neix The Cloud.

Jordi Alcobé, ministre res­ponsable de l’operadora, deixa en mans de l’UTE Gespro (propietat delegada) la gestió del projecte.

El 5 de novembre del 2016 Alcobé dimiteix un cop se sap que va treballar per BPA quan era ministre.

Jordi Torres, ministre d’Or­denament, és el nou cap d’Andorra Telecom i no creu en el projecte: vol que es descarti. Toni Martí l’atura.

L’equip d’experts demana un nou contracte adduint canvis significatius. Els honoraris pactats eren per dos anys i s’han acabat a inicis del 2017.

El ministre prescindeix de l’UTE i nomena cap del projecte una arquitecta que treballa a Govern.

El plec de bases i l’estimació del cost de la fase tres és només responsabilitat del Govern i l’operadora.

El 18 de juliol d’enguany Torres diu que The Cloud no es farà. Les 4 ofertes supe-ren de molt la previsió dels 28,7 milions per l’obra.

tracking