salut
Els casos de galteres es disparen des d'inici d'any
La xifra s’ha disparat respecte dels exercicis precedents però Salut assevera que no hi ha cap motiu d’alarma
Els casos de galteres s’han disparat aquest any. Fins al 27 de juliol ja se n’havien confirmat 30, una xifra molt per sobre de les registrades des del 2010. En els vuit anys precedents el nombre més elevat de casos havien estat els 7 que es van registrar el 2016 i 2017. El de menor incidència va ser el 2012, amb un únic afectat.
Què ha succeït perquè la patologia es dispari? L’assessora tècnica del ministeri Odile Sarroca assenyala que “no hi ha una explicació concreta, ni fàcil”, però tampoc “cap motiu que ens hagi d’alarmar”. Una de les primeres mesures que va prendre el ministeri en constatar l’augment de diagnòstics va ser comprovar si hi havia un problema de cobertura de la vacuna i aquest ha quedat descartat. Però “la vacuna no protegeix al cent per cent”, va recordar Sarroca, i en un context en què comencen a aparèixer casos d’una malaltia “molt contagiosa” creixen les possibilitats que hi hagi una major proliferació de l’afectació. Fins a final de juliol s’havien avaluat 57 sospites, de les quals se n’han descartat 26. Entre els 30 afectats confirmats hi ha 12 menors, 15 persones d’entre 18 i 30 anys i 3 d’entre 30 i 60 anys. La tècnica del ministeri va assenyalar que entre els afectats n’hi ha hagut alguns “amb un vincle epidemiològic clar, familiars o bé van a la mateixa escola o comparteixen esports extraescolars”.
Respecte a la darrera sospita declarada, que afecta una menor i que encara no s’ha confirmat si es tracta d’un cas de galteres, des del ministeri de Salut van explicar que es tracta “d’un cas aïllat sense vincle epidemiològic amb cap cas confirmat de parotiditis epidèmica”. Les mesures que s’han pres han consistit revisar l’estat vacunal del contactes més propers i informar també els pares i els professionals que treballen en l’escola de dansa on la menor acudeix a classes perquè estiguin alerta amb l’aparició de possibles símptomes.
Sarroca va assenyalar que hi va haver una temporada d’augment de casos però que darrerament s’han donat de manera aïllada. Una de les mesures que va prendre el ministeri va ser oferir una tercera dosi del fàrmac que protegeix de la malaltia (és obligatori als 12 mesos i als 3 anys) i es va organitzar una vacunació en un centre educatiu on s’havien declarat més de tres casos. La tècnica del ministeri va indicar que cap dels contagiats per galteres ha patit complicacions greus i va insistir en la importància d’administrar-se la vacuna. Malgrat que no protegeixi al cent per cent sí que ajuda a minimitzar-ne els símptomes, va explicar.