reportatge

Per què venen els youtubers?

L’arribada de youtubers espanyols a Andorra ha estat un dels temes de moda a les xarxes socials del país veí. Opinions enfrontades entre els que defensen que ells farien el mateix i els que consideren que estan traint el seu país per no tributar a Espanya.

Per què venen els youtubers?

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les polèmiques declaracions del youtuber espanyol Lolito Fernández quan va comunicar que marxava a residir a Andorra per pagar menys impostos van revolucionar el món digital del país veí. Les afirmacions respecte que no li devia res a Espanya van obrir un debat sobre l’ètica de marxar per tributar menys. Una anàlisi feta des d’Espanya sobre què porta els youtubers a venir a Andorra mostra, però, que hi ha molts altres motius que l’estrictament econòmic. La llista de youtubers que han passat la frontera del riu Runer per venir a Andorra és important. Entre altres hi ha Willyrex, Vegetta77, sTaXx, TheGrefg, Thetoretegg1, Pokerini, AlphaSniper97, byAbel, Fargan, PokeR988 o el citat Lolito Fernández.

El primer element és la falta de fronteres físiques per als professionals de YouTube. Es pot treballar des de qualsevol país del món i residir allà on es vulgui i bona part dels que s’hi dediquen viuen en un Estat diferent al seu d’origen. No només els youtubers espanyols, com també passa per exemple amb els pilots o els ciclistes, sinó que afecta els de la majoria de països.

El segon punt és la menor tributació. Andorra disposa d’un percentatge de retenció impositiva d’un 10%, mentre que a Espanya la retenció pot arribar a ser d’un 50%. A a partir de 60.000 euros anuals, per exemple, la tributació és d’un 45%. L’estudi fet per un mitjà espanyol recull que per aquesta quantitat a Espanya s’haurien de cotitzar 27.000 i a Andorra, 6.000.

Un factor poc conegut però molt important és la qualitat de vida. Diversos youtubers han assegurat que aquest ha estat el factor fonamental. D’entrada, es consideren menys perseguits quan van pel carrer ja que a Andorra es viu de forma més anònima. Indiquen que tenen menys estrès i que el clima és millor que en molts dels llocs d’origen, amb un entorn natural molt diferent al de les grans ciutats.

Un punt destacat per als youtubers és la qualitat d’Internet. El desplegament de fibra per per tot el país ha posat l’estàndard de connexió en un dels nivells més alts d’Europa. A Espanya no disposaven de tantes garanties. La possibilitat d’arribar fins a cent megues és una garantia.

La marxa cap a Andorra no ha provocat greus crítiques per part dels seus seguidors, que entenen que els seus ídols marxin per pagar menys. L’argument més freqüent és que ells farien el mateix. El canvi, a més, no afecta gens ni la periodicitat ni la qualitat de les emissions. Sempre hi ha algú que si el youtuber marxa d’Espanya deixa de seguir-lo, però es tracta de casos molt puntuals. En general, no han perdut una xifra significativa de seguidors.

El darrer motiu per escollir Andor­ra és la proximitat a Espanya. Normalment es poden desplaçar en cotxe per a les vacances i també els familiars els poden venir a veure, tardant relativament poca estona en el trajecte. La situació seria més complicada si visquessin en un Estat més llunyà, que els obligaria sempre a utilitzar l’avió per desplaçar-se a Espanya.

La polèmica declaració

“És completament fals que me’n vagi a Andorra per evadir impostos. A Andorra es paguen impostos, el que passa és que no et gorregen com a Espanya. Has de pagar impostos a Espanya, és per pagar les escoles. Jo no he anat a l’institut pràcticament. He estat un desgraciat tota la meva vida, a mi Espanya m’ha donat molt poc. Estic orgullós de ser espanyol però òbviament el govern espanyol és escombraries.” Aquesta declaració de Lolito justificant la seva marxa a Andorra va obrir la polèmica respecte si els joves youtubers espanyols deixen el país quan comencen a guanyar molts diners.

Lolito Fernández, que s’ha fet famós per ser un dels millors jugadors espanyols de Fortnite (l’actual joc de moda), hi va afegir: “Me’n vaig a Andorra perquè aquí, a Espanya, atents al que us dic, es paga fins a un 50% d’impostos, o almenys això m’han dit.”

tracking