Salut
El col·lectiu d'infermers també reclama la jubilació als seixanta anys
Defensa que la tinguin els mestres i recorda que la seva professió és una de les més estressants
Els infermers també reclamen la jubilació anticipada. El col·legi professional, que supera els 400 membres, comparteix que el projecte de llei del cos d’educació prevegi que mestres i professors es puguin retirar als 60 anys per les particularitats de la seva feina, però considera que les condicions laborals del col·lectiu d’infermeria també els haurien de poder permetre jubilar-se a aquesta edat.
“Reconeixem aquesta pressió dintre del col·lectiu de mestres però la professió d’infermeria figura en totes les classificacions mundials dintre del Top-5 com a professió que suporta més pressió i estrès. El que demanem és que se’ns tracti de la mateixa manera i que se’ns ofereixi una jubilació als seixanta anys”, va exposar el president del col·lectiu, David Cusidó.
És una de les reclamacions de tipus laboral que fan, de la mateixa manera que demanen que es revisi a l’alça el seu salari. “El sou no s’adequa a les nostres competències i responsabilitats”, va lamentar Cusidó, que es plany que només se’ls equipari als treballadors de la funció pública quan es tracta de retallar. “Quan hi ha retallades sí que se’ns associa, però quan hi ha avantatges ningú no ens recorda”, va denunciar, tot manifestant que el col·lectiu sí que ha patit els efectes de mesures com ara la congelació de triennis. Per això, reivindica, “voldríem gaudir de tots els avantatges de què gaudeix la funció pública”.
Cusidó considera que la tria de quatre delegats de personal al SAAS ha de suposar un avenç en la negociació de les condicions laborals de la plantilla, també del col·lectiu d’infermeres i infermers. “Les condicions dels professionals de la infermeria poden millorar substancialment, sempre que la direcció es comprometi”, va indicar.
Una de les qüestions laborals que el Col·legi d’Infermers i i Infermeres va abordar amb la direcció és la de les modificacions en el pagament de les hores extra, que van provocar inquietud entre els professionals perquè el canvi va arribar sense avís previ. Els responsables hospitalaris van argumentar que passaran a abonar les hores extra cada tres mesos per adequar-se a la llei.
El col·legi vol més explicacions. “Parlarem d’aquest tema amb el ministre de Salut”, va apuntar Cusidó –tenen prevista una reunió a mitjan agost–. “Creiem que ens haurien de pagar com s’estava fent fins ara, no entenem quina és la motivació de pagar a tres mesos, almenys no se’ns ha explicat de forma oficial”, va argumentar.
També en l’àmbit laboral, lamenten la falta d’una regulació per a la professió, per no haver de patir intrusisme. “Analítiques de sang, administració de medicació o la realització de cures són coses pròpies de la infermeria i ara, diguem-ho així, no se sap en quines condicions es fa”, va afirmar, sense precisar més. En tot cas, i respecte a si s’ha denunciat, va replicar que “si no hi ha llei, què denunciem? Si no hi ha regles en què basem aquesta denúncia? No podem”, va lamentar.