dades estadístiques
L'ocupació laboral torna als nivell previs a l'esclat de la crisi econòmica
L’atur es troba en un nivell residual del 2,3% i el percentatge de gent que treballa d’entre 25 i 54 anys és del 92%
L’ocupació laboral ha tornat als nivells anteriors a l’esclat de la crisi i la xifra d’assalariats del primer trimestre d’aquest any (43.402) ja ha estat superior a la registrada l’any 2010 (43.050). El signe més clar de la recuperació dels llocs de treball es mostra en els índexs d’atur. La desocupació a Andorra és residual. Des del segon semestre de l’any passat es va entrar en el que es denomina atur crònic. Aquest concepte fa referència que cap país té mai una ocupació del cent per cent ja que hi ha gent que per diferents motius no treballa, encara que hi hagi feina. I també inclou el trànsit laboral entre una feina i la següent. L’índex andorrà és d’un 2,3%, però al mateix temps el nombre de places de feina requerides i que estan sense omplir és molt superior.
El percentatge d’atur a Andorra, segons les dades d’Estadística, és molt petit respecte al 7,4% de mitjana a la Unió Europea i ínfim si es compara amb el 16,8% d’Espanya. També queda molt lluny del 9,6% de França. Les taxes d’ocupació també són molt reveladores. Andorra és un territori on la immensa majoria de la població adulta treballa. Concretament vuit de cada deu persones, mentre que, per exemple, a Espanya són sis de cada deu i a França sis i mitja. L’índex d’ocupació encara és molt més significatiu si s’agafa la franja d’entre 25 i 54 anys. Aquesta forquilla és la més rellevant perquè comprèn les edats en què la majoria de la població ha acabat d’estudiar i ja és al món laboral, i la que marca les possibles prejubilacions, que tenen lloc a partir dels 55 anys. Aquest període de trenta anys és el més actiu i a Andorra fins al 92% de les persones que es troben entre 25 i 54 anys tenen feina.
Atur juvenil molt petit
L’anàlisi de la situació laboral de la franja d’edat d’entre 15 i 24 anys marca que gairebé tres de cada quatre joves estan estudiant. En aquesta forquilla només un 25% tenen una ocupació laboral. S’ha de tenir en compte, però, que l’atur juvenil es del 9,3%, una xifra que es troba molt distanciada, per exemple, del 45% que es registra a Espanya. L’atur juvenil no significa que tots els seus integrants siguin ni-ni, perquè hi ha joves que estan inscrits al servei d’Ocupació però que al mateix temps estan estudiant i van compaginant treball i estudis.
La comparativa per gèneres mostra que les dones tenen una taxa d’ocupació més petita que la dels homes. En general a Andorra vuit de cada deu persones que estan en edat laboral estan ocupades, però en diferent percentatge si es tracta d’homes o dones. Entenent per edat laboral entre els 15 i els 64 anys, el percentatge d’homes ocupats gairebé és d’un 84%, mentre que el sexe oposat se situa en el 75,5%. Cal tenir en compte que a Andorra hi ha més homes que dones en edat laboral fruit d’una immigració amb més pes masculí.
Un punt destacat de l’estudi fa referència que l’atur no només és residual, sinó que fins i tot la major part de gent que està desocupada ho és en menys d’un any. L’atur de llarga durada seria de només un 0,7% de la població. De cada deu aturats només tres fa més de dotze mesos que no tenen feina.
HI HA FEINA, PERÒ PITJOR PAGADA
Ricard Poy, Periodista La recuperació dels nivells laborals anteriors a la crisi era qüestió de mesos un cop es va arribara al nivell d’atur residual. En realitat falten entre mil i dos mil treballadors. La realitat, però, és que la recuperació econòmica ha portat feina però de pitjor qualitat i retribució que la que existia abans de la crisi. S’està cobrant encara comparativament menys i les pagues extra, els complements i la resta del que va perdre la privada amb la crisi ni hi és ni se l’espera.