cost dels carburants
El preu dels combustibles es dispara i augmenta més d'un 15%
El dièsel es va enfilar el juliol passat fins a 1,052 euros per litre, quantitat un 18% superior respecte a la del mateix mes de l’any passat, i la gasolina sense plom fins als 1,198
El preu dels carburants no para de créixer. El departament d’Estadística va publicar ahir l’índex dels preus dels combustibles corresponent al juliol, que van tornar a augmentar, una tendència que s’ha repetit els últims dotze mesos. En concret, el gasoil es va situar el mes passat als 1,052 euros per litre, la qual cosa significa un augment del 18% respecte al mateix mes de l’any anterior, mentre que la gasolina sense plom de 95 octans es va enfilar fins als 1,198 euros per litre, gairebé un 15% superior.
En concret, el gasoil de calefacció és el que ha patit una variació més destacada, amb gairebé un increment del 23%, mentre que el gasoil de locomoció millorat va créixer un 17,5%, fins a situar-se a un preu d’1,082 euros per litre. El preu al juliol va ser de 0,8 euros mentre que el juliol del 2017 va ser de 0,651 euros. De fet, des de l’inici d’any, tots els carburants s’han incrementat en comparació al mateix període de l’any anterior. El gasoil ho ha fet un 9,1% i el millorat un 8,8%, mentre que la gasolina sense plom de 95 octans ha crescut un 6,1% i la de 98 octans, un 5,8%.
Els experts atribueixen aquesta situació a la convergència de diferents factors, com ara el creixement de la demanda a escala mundial de consum de petroli, sobretot als continents com a l’Àsia, del Pròxim Orient i a l’Amèrica Llatina. Això, sumat a la poca producció dels països exportadors per reduir els estocs i fer apujar els preus, juntament amb les noves sancions dels Estats Units a l’Iran, que limita les exportacions de Teheran, hauria fet disparar els preus els últims mesos. A més, els analistes també subratllen la tensió que es viu a Veneçuela com una altra de les causes i les polítiques impositives de cada Estat.
D’altra banda, el departament d’Estadística també va publicar l’índex de preus dels carburants per parròquies. Segons les dades que se’n desprenen, Ordino va ser l’indret on el preu per litre del dièsel va ser més barat el juliol, amb 1,047 euros per litre, mentre que el lloc més car va ser a la Massana, amb 1,053 euros per litre. Pel que fa a la gasolina sense plom de 95 octans, la parròquia més barata va ser Escaldes-Engordany, amb 1,196 euros per litre, mentre que el cost més alt es va registrar en aquest cas tant a Encamp i a Canillo, amb 1,199 euros per litre.
D’altra banda, quant al gasoil de calefacció, la parròquia més barata va ser la d’Encamp, amb 0,795 euros per litre, segons la comparativa.
Les importacions també creixen
Estadística també va publicar ahir les dades sobre la importació de carburants, que durant el juliol va ser de 14,29 milions de litres, fet que suposa una variació percentual del 12% respecte al mateix període de l’any passat. Des del gener, la importació de carburants ha estat de 107,44 milions de litres, un 6,7% més que en el període anterior.
LES IMPORTACIONS DEL MES DE JULIOL SUMEN 124 MILIONS D'EUROS
Les importacions durant el juliol van assolir un valor de 124,01 milions d’euros, xifra que suposa un augment del 13,7% respecte al mateix període de l’any passat. L’entrada de productes va ser molt destacada en el sector de la construcció, amb un creixement del 136%, i de l’energia, amb un 61,3% més. En el cas de la construcció, el valor de les importacions va sumar 9 milions d’euros, molt per sobre dels 3,81 milions del juliol de l’any passat. Aquest creixement s’ha produït els mesos en què s’han dut a terme les obres d’embelliment a l’avinguda Meritxell i que es van acabar fa poc més d’una setmana. Pel que fa a l’energia, el valor de les importacions va ser de 7,2 milions d’euros, una xifra superior als 4,5 milions del mateix mes de l’any passat. Pel que fa a les àrees que també augmenten, trobem l’industrial, amb una variació positiva del 33,1%, i la de farmàcia, amb un 29,4%. En canvi, els rams que van baixar van ser el del transport, amb un descens del 14,6% pel que fa al juliol de l’any passat, i el de begudes i tabac, amb un 5,7 menys d’importacions. Durant els set primers mesos de l’any, el total d’importacions és de 752 milions d’euros, una dada que suposa un augment del 4,1% respecte al mateix període de l’any anterior. Si es mira l’acumulat dels últims dotze mesos, les importacions han tingut un valor de 1.337 milions d’euros, quantitat que suposa una variació positiva del 4,7% en relació a l’acumulat els últims dotze mesos del període anterior. El sector de la construcció segueix sent el que més creix (32,1%), juntament amb el del transport (15,3%). En canvi, el sector que més decreix quant a importacions és el de la joieria, amb un 32,8% menys d’entrada de productes.