SOCIETAT

Crítiques de turistes per no ser atesos en català a Canillo

Denuncien que van demanar el canvi d’idioma i que la guia de l’església s’hi va negar

Crítiques de turistes per no ser atesos en català a Canillo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Uns turistes catalans han escrit una carta al diari Nació Digital en la qual denuncien que en la visita guiada que van fer a l’església romànica de Sant Joan de Caselles, a Canillo, dijous passat, no els van atendre en català malgrat que tots els membres del grup entenien la llengua o la parlaven. A la carta expliquen que formaven part d’un grup d’11 persones, nou de les quals eren catalanoparlants, mentre que els altres dos, castellanoparlants, van afirmar que entenien la llengua i que no tenien inconvenient que la visita guiada es fes en català.

Segons el denunciant, quan se li va demanar a la guia que canviés al català, ella s’hi hauria negat tot responent que la vista “està pensada per als turistes”, justificació amb la qual volia tancar la discussió i seguir amb les seves explicacions. De nou, segons l’interessat, la sensació de frustració va fer que abandonessin l’església i denunciessin els fets a l’oficina de turisme del poble, on els haurien assegurat que aquella era la segona queixa que es presentava pel mateix motiu. En la carta enviada al diari català, s’animava la resta de persones de parla catalana “a exigir ser atesos en aquesta llengua, igual com es fa en altres idiomes”.

Fonts del Govern, que desconeixien la denúncia, van explicar que avui treballadors del Servei de Política Lingüística es traslladaran a l’església per constatar l’ús de la llengua oficial del país. Les mateixes fonts van dir que és obligatori oferir l’opció de la visita guiada en català a tots els espais culturals que tinguin aquest servei –també s’ofereixen en altres idiomes segons la procedència dels visitants– i que en el cas de Sant Joan de Caselles qui les gestiona i és el responsable de les mateixes és mossèn Ramon de Canillo.

Resposta de mossèn Ramon

Segons va afirmar mossèn Ramon en declaracions al Diari, la denúncia és falsa, “ja que no era un grup de catalanoparlants, sinó un matrimoni amb un infant, catalans, i la resta eren castellanoparlants, per tant és evident que la visita s’havia de fer en aquesta llengua”. El capellà va explicar que es fan visites en tots els idiomes possibles i que les dirigeix una noia “que fa molts anys que ho fa i en qui tinc plena confiança”. En aquest sentit, va lamentar la situació i va convidar el matrimoni a visitar-lo a AINA, on els “explicaré el que calgui”.

tracking