Demandes d'informació fiscal a tres argentins vinculats amb BPA

El Govern comunica via BOPA a Valentín Díaz Gilligan, Guillermo Anibal Coco i Jorge Augusto Sapag que el seu país ha enviat peticions de dades

Demandes d'informació fiscal a tres argentins vinculats amb BPA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La secretaria d’Estat d’Afers Financers Internacionals busca tres persones vinculades a la política argentina per notificar-los que les autoritats andorranes han rebut del seu país d’origen demandes d’intercanvi d’informació mitjançant sol·licitud prèvia i d’intercanvi d’informació espontani en matèria fiscal. Es tracta de Valentín Díaz Gilligan, Guillermo Anibal Coco i Jorge Augusto Sapag, que segons informacions que es van publicar al diari El País haurien fet o intentat fer operacions a Banca Privada d’Andorra (BPA).

Etiquetes:

La secretària d’Estat Clàudia Cornella els ho va notificar ahir via BOPA i els dona deu dies hàbils per si volen fer algun recurs d’oposició respecte a les demandes d’intercanvi d’informació, i en el cas que en aquest període de temps no contactin amb Afers Financers Internacionals, la notificació s’entendrà com a practicada i es començarà el procediment.

Díaz Gilligan era sotssecretari general de la presidència d’Argentina quan al febrer el rotatiu espanyol va publicar que havia amagat 980.000 euros en un compte de BPA. En la informació s’assegurava que aquest ara ex-alt càrrec del president argentí, Mauricio Macri, es va beneficiar del secret bancari del Principat per tenir-hi un compte a nom d’una societat. Segons la documentació a la qual va tenir accés el diari espanyol, Díaz Gilligan figurava al banc com a representant i accionista d’una empresa britànica d’intermediació de jugadors de futbol, Line Action. El compte bancari es va obrir l’any 2012, quan Díaz Gilligan era assessor a l’ajuntament de Buenos Aires, i es va mantenir actiu fins al desembre del 2014, quan encara treballava al consistori.

‘Andorra gate’

La premsa argentina va batejar l’afer de Díaz Gilligan com l’“Andorra Gate” i en el mateix també es van veure implicats Sapag i Coco. En aquest cas, la informació de El País va posar en relleu que BPA els va negar l’obertura de comptes a l’entitat per ser persones políticament exposades. En el cas de Sapag, el banc intervingut arran de la nota de la FinCEN no va voler obrir l’agost del 2008 dos comptes del llavors governador de Neuquén per cinc milions de dòlars. Com a beneficiari d’un d’aquests comptes bancaris a BPA, Sapag va voler incloure Coco, exsecretari de Recursos Naturals i exministre d’Energia de Neuquén.

L’entitat els va rebutjar com a clients en sospitar que els seus diners procedien de suborns. “Els fons corresponen a comissions i regalies originades per les intermediacions en les renegociacions de les concessions que s’atorguen periòdicament a empreses reconegudes en l’explotació de petroli en aquesta regió”, va recollir BPA en un informe intern datat el 6 d’agost del 2008.

ES VOL COMUNICAR A DINOU PERSONES I SOCIETATS

El BOPA va publicar ahir diversos edictes en què es comunica que s’han iniciat demandes d’informació d’intercanvi fiscal a catorze persones físiques i societats. A més de Díaz Gilligan, Sapag i Coco, surten als edictes signats per la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella, el financer suís David André Grebler, que l’any 2001 va ser acusat de ser el beneficiari de la venda de Multinacional Asseguradora (MNA) a Caixa Catalunya el febrer del 1995 a través d’una empresa instrumental suïssa. També hi consta el nom de l’empresari d’origen francès Jean-Michel Delgado.

tracking