mercat laboral

La construcció recupera valors de fa cinc anys

El sector econòmic recupera els 3.000 empleats el mes de maig i es torna a situar en xifres del gener del 2012

La construcció recupera valors de fa cinc anysFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector de la construcció està recuperant vigor i força els dar­rers mesos, tal com ho demostren els últims indicadors del nombre d’assalariats i de la mitjana mensual de persones empleades pel sector que va publicar ahir el departament d’Estadística. Segons detalla, el passat mes de maig, la construcció va donar feina a 3.047 persones, xifra que no s’assolia des del desembre del 2012 i que constata l’evolució positiva que ha mantingut els darrers mesos. Comparat amb el mateix mes de l’any anterior, quan 2.863 persones hi treballaven, en aquest període el percentatge ha crescut un 6,4%. També ho ha fet la mitjana mensual del nombre de treballadors del sector, entre els mesos de gener i de maig, que ha experimentat un creixement del 4,5%, passant dels 2.792 del 2017, als 2.919, d’enguany. A més, cal tenir present que amb dades del mes de juliol, al Servei d’Ocupació es buscaven cobrir més de 100 places en el grup on s’inclou la construcció però també hi són la mineria o la indústria manufacturera.

La massa salarial és una altra dada que demostra la seva recuperació, ja que comparada amb la del maig del 2017, aquesta ha variat en 680.607 euros, xifra que representa un augment de gairebé el 12% i que se situa en gairebé en els 6,5 milions d’euros. Novament un índex que no s’igualava des del gener del 2012.

L’altre sector que va créixer de forma important, més encara que el de la construcció, va ser el de les activitats immobiliàries i els serveis empresarials, que va augmentar un 8%, fins a fregar les 5.200 persones contractades. Per contra, quant a la massa salarial, és el sistema financer qui segueix al capdavant, ja que va créixer un 23,2% respecte del maig del 2017, amb una variació absoluta de gairebé dos milions d’euros, i representa un volum total de més de nou milions.

Els transports a l’alça

Un altre sector en auge i que presenta importants variacions és el dels transports i les comunicacions, amb un 4,5% pel que fa al maig anterior. En concret, han incorporat 53 persones noves i la xifra total d’empleats supera els 1.200.

D’altra banda, només cinc sectors han perdut empleats. Percentualment, els que n’han patit més són els de les llars que ocupen el personal domèstic, i el d’agricultura, ramaderia, caça i silvicultura, amb una caiguda de l’1,7% però sumats només representen 23 persones menys. Més importants són les davallades en el comerç al detall, llevat dels vehicles de motor i l’hoteleria, que junts sumen més de 100 persones, respecte del maig del 2017.

Menys demandants de feina

El Servei d’Ocupació va registrar el mes de juliol gairebé un 9% menys de persones que buscaven feina en relació amb el mateix període de l’any anterior. En total van ser 361 qui en cercaven pels 396 d’aleshores. Si es compara amb el passat mes de juny, la dada també cau, ja que van ser 379. Un apunt significatiu és que al juliol el departament va comptabilitzar gairebé mil ofertes de treball, per tant el sector econòmic a nivell de país necessitaria dues vegades més del nombre de persones inscrites a l’atur per cobrir el 100% de les seves necessitats de personal. Una tercera part del total són de la restauració i de venedors de comerços, encara que també es cerquen unes 230 persones per a llocs de treball no qualificats. Aquestes dades, però, són inferiors a les del juny, quan hi havia més de 1.050 ofertes de feina, i si es compara amb el juliol del 2017, encara més, perquè aleshores n’hi havia 1.186.

2.000 ACCIDENTS LABORALS FINS AL MES DE MAIG

La CASS va publicar les dades d’accidents i baixes laborals fins al mes de maig i aquestes revelen que ja s’han produït 1.985 accidents en cinc mesos, xifra força alta si es compara amb la de tot l’any passat, quan en total se’n van produir 3.721. Per sectors, els que n’han registrat més són els del comerç i reparació de vehicles a motor (344), l’hoteleria (273) i la construcció (276), malgrat que el grup més nombrós és el d’altres activitats socials i de serveis prestats (536). En total ja s’han demanat gairebé 1.000 baixes laborals en el període gener-maig, amb els mateixos sectors encapçalant la llista. En el cas del comerç van ser 176, 154 de la construcció i 146 de l’hoteleria. Finalment, la mitjana de dies de baixa laboral deixa els treballadors de règims especials com els primers amb 94 dies. En segona posició hi ha els agricultors i els treballadors domèstics, amb 53 dies. El sector que tanca la llista és el de l’educació, amb només 10 dies.

EL SALARI MITJÀ DELS TREBALLADORS SUPERA ELS 2.100 EUROS

Un treballador cobra de mitjana 2.108,21 euros, segons les dades del mes de juliol del departament d’Estadística. Aquesta xifra representa un augment del 5,4% respecte al mateix mes de l’any anterior, quan no arribava als 2.000 euros. Els sectors que l’impulsen i l’eleven tant són principalment el financer, però també el de la producció d’energia i l’Administració pública. El primer supera els 4.840 euros de mitjana al mes. Aquest ha experimentat una recuperació molt important perquè en un any aquesta xifra s’ha elevat un 20,8%, gairebé 850 euros. Els treballadors de la producció d’energia guanyen de mitjana uns 2.900 euros, un 5,7 més que l’any anterior, mentre que els de l’Administració pública i Seguretat Social freguen els 2.500 euros de mitjana, un 2,5% més. A la part baixa se situen els treballadors de les llars que ocupen personal domèstic, que reben un sou mitjà de 1.400 euros, un 5,3% més que el 2017. Finalment destacar que en un any, el sou dels empleats de les indústries manufactureres i els de les vendes de vehicles a motor, s’ha incrementat en 9 euros.

tracking