Societat
Política Lingüística constata l'ús del català a Sant Joan de Caselles
El director del departament va comprovar ahir que les visites guiades es fan també en català
El departament de Política Lingüística es va desplaçar ahir al matí fins a l’església canillenca Sant Joan de Caselles, on va “constatar” que no “s’ha vulnerat la legislació relativa a l’ús de la llengua oficial”, en referència a la denúncia que un usuari va fer a través d’un mitjà de comunicació català, on acusava la guia de negar-se a fer la visita en aquesta llengua “perquè és per a turistes”, li van dir.
El director del departament, Sergi Valdés, i una inspectora del servei van comprovar ahir “de primera mà” que les visites guiades es fan en diferents idiomes segons “la llengua que parli la majoria del grup”, van expressar a través d’un breu comunicat. D’aquesta manera, Política Lingüística dona per tancada la polèmica, ja que no van trobar cap evidència que s’estigués vulnerat la llei i que per tant, el català sigui una llengua vetada a l’hora de fer les visites. El que no va aclarir el departament és si es van posar en contacte amb l’oficina de turisme de Canillo, on el denunciant hauria presentat la queixa i on li haurien comentat que no era la primera que rebien en aquest sentit. El comentari de Política Lingüística avala, per tant, les declaracions que va fer dijous passat, el dia que va aparèixer la denúncia al mitjà català Nació Digital, mossèn Ramon de Canillo, que és qui organitza de les visites guiades a l’església romànica Sant Joan de Caselles, que afirmava que la denúncia era falsa, ja que no era cert que el grup en qüestió fos majoritàriament catalanoparlant i que va ser únicament un matrimoni amb un infant qui els demanava que es fes la visita guiada en català. A més, mossèn Ramon va defensar la treballadora que les realitza i assegurava que les visites es fan en diferents idiomes, el català inclòs, i va animar les persones que van denunciar el cas a visitar-lo a AINA, on els atendria i “els explicaré el que calgui”.
La polèmica es va generar perquè una persona que no es va voler identificar va denunciar a través de la publicació catalana esmentada, que la guia a l’església canillenca es va negar a fer-la en català tot i que, segons afirmava, la majoria del grup eren catalanoparlants. L’interessat apuntava que eren nou persones que parlaven en català i dues que no, però que van indicar que l’entenien perfectament i que per tant no tenien cap problema que fos en català.