Andorra recicla la meitat dels residus que genera
El Principat ja compleix amb l’objectiu fixat per al 2020 amb el reciclatge de 33.241 tones d’escombraries i la valorització de 37.992
Andorra ja recicla quasi la meitat dels residus que genera. L’objectiu que s’havia fixat el país per assolir l’any 2020 pràcticament ja es compleix, segons es desprèn dels resultats de reciclatge obtinguts el 2017 i que arriben al 49%. L’any passat es van gestionar un total de 73.320 tones de residus urbans, 33.241 dels quals es van reciclar, mentre que 37.992 es van sotmetre a valorització energètica, el procés pel qual es minimitza el volum de brossa mitjançant la seva combustió. Per altra banda, 1.983 tones es van eliminar i 103,7 es van preparar per a ser reutilitzades. Per tot plegat, el departament de Medi Ambient conclou en l’informe de balanç de la gestió de residus respecte a l’any passat que “la recollida selectiva està ben implantada avui en dia al país i això fa que, per a les principals fraccions reciclables que es recullen de manera selectiva els resultats siguin d’un 49%”. El que es recicla correspon a paper i cartró, vidre i envasos.
Tot i així, l’any passat es va incorporar al circuit de recollida selectiva la fracció orgànica dels grans productors, com ara grans supermercats, hotels, restaurants i escoles, i això ha permès millorar els índexs de reciclatge sumant-hi les 73,3 tones de matèria orgànica que es van tractar l’any passat i que s’exporten a una planta de compostatge pròxima al país per fer-ne compost que està previst que es recuperi per utilitzar-lo en parcs i jardins d’An-dorra. Les dades respecte a cada tipus de material reflecteixen un augment del 6,2% del reciclatge d’envasos lleugers i un 2,4% del vidre. En canvi, el de paper i cartró va baixar un 2,7%.
2.937 tones de la Cerdanya
Pel que fa a la valorització energètica, l’any passat es van incinerar al centre de tractament un total de 37.989 tones de residus domèstics mitjançant el procés de combustió per recuperar una part de l’energia en forma d’electricitat. A aquests cal sumar-li les 2.967 tones de residus sòlids urbans pretractats procedents de la Cerdanya que correspon a un 7,2% del total del que es crema al CTR. Tot aquest material ha generat 90 tones de cendres i 446 d’escòries que s’han gestionat conjuntament amb la resta del que s’ha generat.
A més, s’han incinerat olis vegetals, escòries d’incineració, fangs i residus carnis. Els dos darrers materials es poden valoritzar al CTR o bé exportar a l’Estat espanyol. De fangs se’n va exportar el 34% i de residus carnis el 7%. Tota la tasca de valorització al CTR ha fet que l’any passat s’introduïssin a la xarxa elèctrica de FEDA fins a 15.784 MWh generats per la incineració de residus. Les altres valoritzacions energètiques afecten medicaments recollits pels gestors autoritzats al SAAS, que són exportats a una planta de valorització energètica espanyola. Els residus que s’eliminen afecten cendres, que s’exporten a abocadors de França i Espanya (un 7,2% és resultat de la incineració de residus procedents de la Cerdanya), residus recollits selectivament en petites quantitats que procedeixen de les aportacions dels particulars i dels industrials (se’n valoritza un 10%) i els residus de la neteja viària, que s’exporten íntegrament.
Reutilització
En el marc del pla nacional de residus s’impulsen accions destinades a la reutilització. Els projectes engegats corresponen a roba, ampolles de cava i pneumàtics usats. Respecte a la roba, l’any passat es van recollir 44,91 tones de roba de segona mà a través del rober de Càritas, que s’exporta a Càritas Lleida. D’ampolles de cava se’n van arreplegar 1.430 quilos que es reutilitzaran tot i la dificultat de trobar empreses que ho facin, fet que ha mantingut aturada la campanya fins al punt que durant anys no s’ha pogut fer per manca d’acord amb el gestor. Finalment, es van reutilitzar 50 tones de pneumàtics, un 4,7% dels que es van exportar a una planta de reciclatge espanyola.