Diada andorrana
El síndic veu difícil avançar les eleccions al desembre
El síndic general avisa que celebrar eleccions al desembre suposaria deixar en suspens bona part dels textos legals que hi ha al Consell General
El síndic general, Vicenç Mateu, veu complicat que es puguin avançar les eleccions generals atesa la densitat del paquet legislatiu. El fet que a dia d’avui hi hagi 26 textos legals a tràmit parlamentari fa inviable, a parer del síndic, que es puguin celebrar les eleccions abans del final de la legislatura si és que es vol que no quedin al calaix per al pròxim executiu. En aquest sentit, considera que si el cap de Govern, Toni Martí, optés per l’avançament dels comicis al desembre, el Consell General s’hauria de dissoldre com a molt tard la darrera setmana d’octubre. Un calendari que impossibilitaria tirar endavant tots els projectes que hi ha pendents.
Mateu va afirmar, en declaracions al Diari coincidint amb la seva intervenció a la Diada An-dorrana de l’UCE a Prada, que o s’opta per convocar eleccions al desembre o bé per donar curs als diferents projectes que estan pendents d’aprovar-se. “Els dos objectius són legítims: avançar eleccions o aprovar el màxim de textos que hi ha a tràmit. Però els dos a la vegada comencen a ser incompatibles”, va manifestar. Mateu va destacar que si les eleccions se celebressin al desembre s’haurien de fer el dia 16, de manera que s’hauria de dissoldre la cambra la darrera setmana d’octubre, atès que els comicis s’han de celebrar entre 30 i 40 dies després. Això suposaria que les comissions legislatives que treballen els diferents textos només disposarien de dos mesos, temps insuficient per encarrilar-ho tot. “Tot no es pot aprovar”, va constatar el síndic, que va recordar que a la tardor també hi ha previst un viatge del cap de Govern a l’ONU.
Eleccions al març
En canvi, l’altre escenari suposa allargar i acabar esgotant la legislatura del tot. “L’últim dia en què es podria dissoldre el Consell seria l’1 de març”, va explicar Mateu, però això suposaria que les eleccions caiguessin en abril, quan hi ha la Pasqua. És per això que el síndic va dir que “no crec que s’estiri tant” i per tant “més aviat crec que si es volgués anar fins al final, les eleccions haurien de ser al març”. D’aquesta manera “s’esgotaria totalment la legislatura”, va concloure.
Tot i així, va deixar clar que això són “especulacions”, perquè és el cap de Govern qui té la potestat de convocar les eleccions. De fet, fonts properes van indicar que Martí es va reunir amb Mateu fa un mes, a mitjans de juliol, per consultar-li qüestions de calendari per saber quan s’hauria de dissoldre el parlament per poder convocar les eleccions al desembre. Les mateixes fonts van explicar que Mateu va traslladar al cap de Govern que atès el volum de la cartera legislativa no es podrien aprovar tots els textos si s’avancen els comicis. Martí sempre ha manifestat que la seva prioritat era aprovar les grans reformes i les lleis cabdals –com la de Funció Pública o el nou codi de relacions laborals– abans d’avançar les eleccions. Tot i així, el líder de l’executiu no ha aclarit fins al moment quines són les seves intencions i si manté, o pel contrari ja ha descartat, aquesta possibilitat.
EL DEBAT D'ORIENTACIÓ POLÍTICA SE CELEBRARÀ EL 17 I 18 DE SETEMBRE
El síndic general va confirmar ahir que si no hi ha cap canvi d’última hora, la primera junta de presidents del nou curs polític, que tindrà lloc dilluns dia 3 de setembre, confirmarà la celebració del debat d’orientació política per als dies 17 i 18 de setembre, que cau en dilluns i dimarts. El síndic va destacar que aquesta ja era la previsió consensuada entre tots els portaveus parlamentaris però que cal acabar de confirmar-la. A banda de fer balanç de la legislatura, la jornada parlamentària també haurà de servir per deixar clar quan se celebraran les eleccions. De fet, el cap de Govern ha declarat en diverses ocasions, sempre que ha estat preguntat per la possible data dels comicis les darreres setmanes, que serà durant el debat d’orientació política que la farà pública. Tot i així, el líder de l’executiu ha deixat entreveure que la preferència és tirar endavant les lleis que ha impulsat el govern demòcrata. En aquest sentit, a finals del mes passat va assegurar que “si no s’aproven totes [les lleis], l’elector i el ciutadà sap quins són els nostres plantejaments”, i per tant si les eleccions es fan el març de l’any que ve, hi ha moltes més possibilitats que [les lleis] es puguin aprovar”.