Reportatge

Unes 1.500 ovelles comencen la transhumància als prats de muntanya

Els ramaders han iniciat la transhumància per les carreteres d’Andorra perquè les ovelles pasturin als prats de munta-nya durant els mesos de més fred.

Unes 1.500 ovelles comencen la transhumància als prats de muntanyaSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La xarxa andorrana de carreteres sol ser territori de cotxes, i el soroll que fan els motors esdevé el fil musical de cada dia. Però un cop l’any les grans protagonistes a sobre l’asfalt són les ovelles, així com els seus bels característics. Ahir van iniciar la transhumància cap als prats de muntanya, com cada any des d’en fa tres, quatre pastors amb les seves 1.500 ovelles. En Lluís de Llumeneres i els seus socis de Ponts, a Catalunya, l’Alfred, en Domènec i en Ramón, van fer la travessia d’uns 25 quilòmetres des del coll de la Botella fins a Sispony. Aquest matí, a partir de les 7 hores, han començat la segona jornada d’una vintena de quilòmetres més, creuant el túnel de les Dos Valires amb el refugi de Claror com a punt d’arribada. El camí de pujada, però, es va realitzar en camió abans de l’arribada dels mesos de més calor. El camí és llarg i els pastors admeten que les ovelles arriben molt cansades, “sobretot quan fa molta calor”, diu un d’ells. No cal preparar-les per al llarg viatge, però els ramaders comenten que han de vigilar que no es quedi cap enrere perquè no estan acostumades a fer camí. És una feina complicada, en la qual cal estar alerta durant tot el trajecte. Per sort, tenen l’ajuda del Yeti, el Pelut, el Petit, la Rumba i la Blanca, cinc gossos que reaccionen a cadascuna de les paraules i gestos dels ramaders.

Talls a les carreteres

I els conductors que pateixen els talls de les carreteres, com es prenen això d’estar aturats tanta estona? “Molt bé, la veritat. El problema ve quan s’apropen a fer fotos i espanten les ovelles”, diu l’Alfred. Tot i aquests contratemps, els ramaders destaquen que estan molt contents amb el comú de la Massana per totes les facilitats rebudes. Lamentablement, és una activitat que s’està perdent. De fet, comenten amb resignació que són dels pocs pastors que realitzen aquesta activitat a Andorra. “Això s’està acabant”, afegeix el més jove, mentre el grup d’ovelles pastura en prats més verds que els d’ahir.

Unes 1.500 ovelles comencen la transhumància als prats de muntanya

tracking