Les importacions de França arriben a mínims històrics
El 2017 només van suposar el 13,8% del total, quan fa 25 anys eren el 35%, un percentatge gairebé similar al dels productes que venien d’Espanya
Els productes importats de França van camí de convertir-se en residuals tant en percentatge com en valor si es continua el camí que es va iniciar fa 25 anys i que s’ha accelerat des de l’inici de la crisi econòmica, el 2006. L’any passat les importacions procedents de França només van representar el 13,8% del total de les realitzades, quan el 1993, el primer any en què el departament d’Estadística va començar a publicar les dades, era del 35,5%. Dels 1.307 milions d’euros que van moure les importacions el 2017, 180 corresponen a les compres de productes fetes a França. El 1993 es van importar productes per un valor de 714 milions d’euros, 253 dels quals van ser operacions realitzades al país veí del nord. La tendència a la baixa en les importacions segueix enguany. Fins al juliol Andorra havia importat productes de França per un valor de 100 milions d’euros, el que representa un 13,3% del total realitzat, que és de 752.
França, però, encara segueix sent el segon país amb el qual Andorra fa més intercanvis comercials. Encara lluny, però, dos dels principals estats del món respecte a les importacions de productes comencen a apropar-se al valor de les mercaderies comprades al veí del nord. Xina va exportar productes al Principat l’any passat per un valor de 48 milions d’euros, mentre que Alemanya ho va fer per 44,3 milions. Els van seguir Itàlia, amb 37,9 milions, Suïssa, amb 16,7, els Estats Units d’Amèrica, amb 15,8, i el Regne Unit, amb 15,7.
Espanya, sense rival
Amb les importacions provinents de França, cada cop més minimitzades, és Espanya l’Estat que copa la gran majoria dels intercanvis comercials amb Andorra. Si l’any 1993 hi havia gairebé un equilibri entre el percentatge i cost de les importacions entre els dos grans veïns del Principat, un quart de segle després la diferència entre els dos valors ha crescut exponencialment. Fa 25 anys, Andorra importava de l’Estat espanyol el 37,5% dels productes que consumia, només dos punts més que els que es compraven a França. L’any passat aquesta xifra va ser del 65,1%, gairebé 52 punts més que amb l’Estat veí del nord.
Respecte a les importacions en valor, les dades també posen en relleu la imparable reducció de la influència francesa. L’any 1993, Espanya va importar productes a Andorra per un valor de 268 milions d’euros, quinze menys dels que es van pagar a França per aquest capítol. L’any passat, van ser 832 milions d’euros els gastats en productes importats des de l’Estat espanyol, 652 més que els invertits a França. Res no fa pensar que la tendència canviï enguany. Fins al juliol s’havien importat d’Espanya productes per un valor de 489 milions d’euros, respecte als 100 que es van gastar en comprar mercaderies del veí del nord.
Les fonts consultades atribueixen la cada cop menys influència dels productes francesos a diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Expliquen que fins l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que per tant només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, assenyalen les mateixes fonts, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord, han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció. Això, conjuntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i sovint tancada a l’hivern, també és un fre.
ZOOM
Mercats
Xina i Alemanya, tercer i quart país més exportador
Tot i que encara no arriben a les xifres de França, la Xina i Alema-nya amenacen el segon lloc dels gals com a país més exportador a Andorra. Del país asiàtic es van importar l’any passat productes per un valor de 48 milions d’euros i de l’europeu per 44,3.
Veí del sud
Espanya representa el 63,7% del totes les importacions
Espanya és sense cap tipus de dubte l’Estat d’on Andorra importa la gran majoria dels productes que ven i consumeix. L’any passat es van importar productes per un valor de 832 milions, el 63,7% del total, que va ser de 1.307 milions. Enguany ja són el 65,1%.